A Alemanya no ha caigut bé el pla de recuperació que ha presentat aquesta setmana el president espanyol, Pedro Sánchez, i estan apareixent les primeres crítiques. El principal diari econòmic alemany, el Handelsblatt, ha criticat que les reformes previstes pel govern espanyol són confuses i amb divisions al si de l'executiu, i li ha retret el rècord europeu de ni-nis (pel disparat fracàs escolar combinat amb l'elevat atur juvenil).
"Els fons es destinaran tant a inversions com a reformes. Però és aquí precisament on es troba el problema d'Espanya: Sánchez va enumerar nombroses reformes que formarien part del pla. Això no obstant, en qüestions clau com la reforma del mercat laboral, el sistema de pensions i la política fiscal, fins ara no hi ha hagut consens entre les parts, i en alguns casos ni tan sols dins de la coalició de govern", lamenta.
El diari es mostra preocupat perquè Espanya és el regne de les microempreses, cosa que "és una de les principals raons per les quals l'economia espanyola és una de les menys productives de la UE". També apunta que Espanya pateix "la taxa d’abandonament escolar més elevada" de tota la UE, i que l’atur juvenil a finals del 2020 era del 41%, més del doble de la mitjana de la UE. "Una quarta part de tots els contractes de treball són limitats, més que en cap altre país de la UE", afegeix. I recorda que Sánchez també va citar la baixa productivitat com el "taló d'Aquil·les" de l'economia espanyola i el motiu dels baixos salaris a Espanya en comparació amb altres països europeus.
Handelsblatt apunta que Pedro Sánchez vol resoldre aquests greus problemes de l'economia aprofitant les inversions que arribaran en els fons europeus, de 70.000 milions en 3 anys, però insisteix que a més cal fer reformes. Reconeix que el govern espanyol ha decidit algunes noves regulacions, com la introducció de la formació dual o una reforma del servei d’inserció laboral, "que fins ara era completament inadequat", però ho creu insuficient.
El pla de recuperació que va presentar Sánchez és un requisit previ perquè Madrid rebi "la gegantina suma de 140.000 milions d’euros" del fons europeu de reconstrucció, la meitat com a transferències no reemborsables, segons el diari. "Només Itàlia rebrà una xifra més alta, de 209.000 milions", apunta. "Sánchez va presentar les principals característiques del projecte, dimecres va presentar el pla complet al Congrés i s’espera que el gabinet l’adopti la setmana vinent", afegeix.
Brussel·les vincula el pagament dels diners del fons al fet que els països es comprometin a objectius específics que estiguin d'acord amb la Comissió de la UE, en els plans de reconstrucció. "El pla de Sánchez té, per tant, una enorme importància, per a la mateixa Espanya, i també per a la cohesió de la UE. Els altres països membres prestaran molta atenció a la manera en què el segon destinatari més gran dels diners, els gestiona", adverteix.