L'ONG Amnistia Internacional està rebent incomptables retrets per part de socis i usuaris després de publicar un comunicat considerat massa tou davant de l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i la desestimació dels seus recursos per ser alliberats. "És un pas en la direcció equivocada", diu el text.
Des del passat divendres, dia en què l'organització va fer pública aquesta reacció a Twitter, se'ls ha acusat de no dur a terme una resposta més ferma i activa per por a "perdre ingressos", ja que quasi la totalitat del seu finançament prové de donacions dels socis.
Els usuaris demanen una campanya a nivell internacional amb recollida de signatures o enviament de cartes. També retreuen a la secció catalana d'Amnistia Internacional, integrada dins l'espanyola, no haver fet difusió del comunicat en altres comptes de Twitter de l'organització a banda del d'@aministiaCAT.
A més de les queixes, alguns socis han anunciat la seva baixa de l'entitat en els propers dies pel desacord amb aquesta resposta. Tot i això, des de la mateixa entitat asseguren que només se n'ha fet efectiva una i destaquen que tancaran l'any amb el rècord històric de socis superant els 18.000.
Gracies AC pero ara mateix aniria be actualitzar-vos i posar-vos les piles. Per quant una campanya seriosa a nivell internacional ?
— Josep Ciurana Dorca (@jociurana) 3 de novembre de 2017
Esta es la cuestión. Si se trata de un posicionamiento internacional, ¿por qué no se aborda con recogida de firmas y envío de cartas?
— Ana Echeverría (@anachevere) 5 de novembre de 2017
Hola Amnistia, sóc sòcia, veig que quan heu d’actuar i denunciar sou tebis. Dilluns us informaré de la meva baixa.#Llibertatpresospolitics
— Neus Tumultuària (@NTumultuaria) 3 de novembre de 2017
Cert. Feu el favor de dir-ho també pel twitter internacional i l'espanyol, aviam si ho veuen.
— Xava Apitxat (@xavapitxat) 6 de novembre de 2017
Llegint tots els tuits s'intueix que la voluntat és bona, però la manera de comunicar-ho és errada. Trieu millor les paraules, sisplau!
— Guifré Miquel (@cubelespetit) 6 de novembre de 2017
Seguiu què? Q al tw espanyol no se’n digui ni una paraula fa evident q no és posicionament d’AI sinó estratègia per no perdre € aquí.
— Aleix Plana (@aleix_plana) 6 de novembre de 2017
Sou indecents. Ho sento però em cau un mite. A qui defensareu? Causes sense compromís per continuar visquen de la bona fe dela gent.
— Montse @mgachim (@montsegroda) 6 de novembre de 2017
Un pas en la direcció equivocada?
— Mperarna (@MPerarna) 4 de novembre de 2017
Us sumeu als de: Un gran error. Desproporcionat. Trist. Etc.
Quina grandíssima decepció, @AmnistiaCat!
Molt malament Amnistia C. sempre he estat amb vosaltres, ara ens doneu l"esquena,no feu res xq no us dóna la gana, m'esborro i ho difondré
— Antonio Izquierdo (@antizga30) 6 de novembre de 2017
Amnistia es defensa
Davant de tot això, l'organització ha respost a través de la mateixa xarxa social. Asseguren que és un posicionament a nivell internacional, però que les actuacions concretes que es duen a terme depenen de "molts factors", com "la gravetat o la urgència -per exemple una execució imminent-", entre d'altres, i es decideixen des de la seu central, a Londres.
Com a defensa, Amnistia recorda que és l'única organització internacional que ha demanat l'alliberament dels Jordis i reitera que el comunicat també exigeix "la retirada del càrrec de sedició i la seva sortida immediata de la presó provisional".
Pel que fa a l'empresonament dels consellers del Govern, Amnistia no s'ha manifestat encara de manera oficial però asseguren que estan "seguint de prop la situació".
Hola David, estem seguint de prop la situació a Catalunya, i l'empresonament dels consellers és un dels temes que treballem, sí.
— Amnistia Catalunya (@AmnistiaCAT) 6 de novembre de 2017
Que todo el @govern esté en la cárcel injustamente no es grave? Se os ve el plumero.
— Ara és hora segadors (@LluisMarti) 6 de novembre de 2017