El cartell de la Diada 2021 ha aixecat polseguera. Les reaccions s'han fet notar a twitter i van, principalment, en una única direcció: on està la presència d'algun element o simbologia catalana? Es pot deduir un Pau Casals en un fons blanc i rosa, combinat amb unes fulles i un ocell. I sí, malgrat que el músic és un referent català, no hi ha cap element que faci pensar en les imatges que es repeteixen cada 11 de setembre: n'hi ha que troben a faltar les quatre barres i d'altres, l'estelada directament. 

Errors d'escriptura

Des del comunicat de premsa de la Generalitat de Catalunya es posa en valor el mestre Pau Casals en motiu del 50è aniversari de l'Himne de les Nacions Unides, "fil conductor dels actes de la Diada d'enguany". Però d'aquí ve la segona polèmica: els errors de puntuació que es poden veure en la frase del cartell. Segons el servei lingüístic d'aquest diari, "hi ha un ús incorrecte de dues comes i sobretot una és una incorrecció garrafal, perquè no es posa mai coma entre el subjecte i el verb, i davant de la i no se sol posar coma, tampoc". La frase en qüestió que es pot llegir és: "Som fulles d’un mateix arbre, i l’arbre, és la humanitat".

E wtN YWUAE8UB

Cartell de la Diada d'enguany

El 24 d’octubre de 1971, durant l’acte de presentació de l’Himne de les Nacions Unides, Pau Casals va rebre de mans del secretari general de l’ONU, el birmà U Thant, la Medalla de la Pau de les Nacions Unides en reconeixement a la seva trajectòria personal i el seu compromís amb la justícia i la pau al món. En l’agraïment, el mestre va pronunciar l’històric discurs que comença amb el famós “I am a Catalan”. Des de la Generalitat argumenten que va esdevenir en "una memorable defensa de Catalunya, de les nostres institucions i de les llibertats fonamentals a la seu de les Nacions Unides en plena dictadura franquista".

El cartell de la diada és obra de l’artista Lily Brick, l’alter ego de Mireia Serra. Va estudiar el Grau Superior de disseny gràfic a l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol de Lleida. Als 24 anys, va despertar el seu interès per l’art de carrer. Anteriorment, el seu treball s’havia centrat en la cartelleria, l’expressió gràfica, la publicitat i el disseny de productes. 

Cinisme a les xarxes

Les reaccions al cartell són diverses. L'exdiputat cupaire Antonio Baños ha ironitzat sobre el cartell: "I sobretot, catalans: a la Diada no molesteu ni feriu sensibilitats. Som fulles de l'arbre humanitari. Som bones persones sense banderes ni fronteres. Si voleu reivindicar coses catalanetes, poseu-vos-hi fulles!".

tuit baños

Tuit d'Antonio Baños

En la línia de Baños, el cantautor Lluís Llach ha repiulat un comentari: "Falten tres dies per la Diada Nacional de la Humanitat".

llach

Repiulada del @ModernetdeMerda feta per Lluís Llach

El cartellisme dels darrers temps

Si repassem els cartells d'anys anteriors, la simbologia de la senyera sempre ha estat predominant. El més reivindicatiu el de l'any 2017, a les portes de l'1 d'octubre. La paraula "llibertat" captava tot el protagonisme.

E whR3iXEAUm2Ks

E whAG6XMAIdPna

E whAG WUAAjDas

E whAHGXIAE4ke

Cartells de la Diada en els darrers quatre anys

Fotografia de portada: imatge del cartell de la Diada d'aquest 2021