Aquest dimecres és 9 d'octubre i, per tant, Diada del País Valencià, la festa gran en la qual commemoren l'entrada a la ciutat de València de les tropes del rei Jaume I el Conqueridor l'any 1238. Si fa uns dies ja va haver-hi l'habitual polèmica per la nomenclatura del territori, ara hi ha una nova per la felicitació del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, als valencians. Si bé l'11 de setembre Sánchez va felicitar la diada catalana en català, ara cap de l'Executiu estatal ho ha fet en castellà, fet que ha despertat les crítiques de nombrosos valencians usuaris de les xarxes socials.

"Avui, #DiaDeLaComunitatValenciana, es ret homenatge a una terra plena d'història, cultura i tradicions que enriqueixen a tota Espanya. La Comunitat Valenciana és un exemple d'esforç, innovació i acolliment. Continuem treballant junts per un futur pròsper. Felicitats a tots i totes!", ha dit Pedro Sánchez en una piulada a Twitter, amb el missatge escrit en castellà menys la darrera frase.

Alguns usuaris valencians i activistes per la llengua han carregat contra el missatge del president socialista. "Perquè la de Catalunya sí que la fiques en català i aquesta no?", "Al País Valencià parlem valencià, Pedro", "A nosaltres en castellà, per què?", "Una frase en valencià i gràcies. Ja té altra cosa igual que [el president de la Generalitat Valenciana, Carlos] Mazón", "Ho podries haver escrit en la nostra llengua. Ets el president de tots i totes, també dels qui no tenim com a llengua pròpia el castellà", han retret citant la piulada de Sánchez. 

Illa i el País Valencià o la Comunitat Valenciana

D'altra banda, també s'ha criticat el president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, per la seva felicitació via xarxes. En aquest cas, per la nomenclatura emprada: "Comunitat Valenciana". "Catalunya i la Comunitat Valenciana tenim molts llaços en comú. Reforcem-los i continuem treballant junts per una Espanya plural i diversa. Feliç 9 d'octubre a tots els valencians i les valencianes!", ha escrit Illa, a la qual cosa usuaris crítics l'han respost que usi la nomenclatura "País Valencià" i l'han recordat que la branca valenciana del partit socialista és el Partit Socialista del País Valencià (PSPV).

Precisament sobre la qüestió de la nomenclatura de la terra valenciana va haver-hi polèmica la setmana passada, quan el president Carlos Mazón va negar-se en roda de premsa a contestar una pregunta d'un periodista d'El Nacional per referir-se a la terra que presideix com a "País Valencià". Si bé aquesta nomenclatura clàssica també és present al preàmbul de l'Estatut valencià i és d'ús habitual, Mazón té una croada contra el terme i en diverses ocasions s'ha mostrat molt crític, en favor de la denominació "Comunitat Valenciana".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!