La classe política independentista ha rebutjat frontalment les paraules de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que ahir va presumir d'haver "escapçat" els líders independentistes de Junts per Catalunya i ERC. La mà dreta de Rajoy ha generat que diferents perfils de l'independentisme —des de JuntsXCat fins la CUP— s'uneixin contra l'afirmació, en què va celebrar que el president Puigdemont sigui a l'exili i el vicepresident Junqueras a la presó, i que ja ha provocat la reacció jurídica de la candidatura del president, que portarà les declaracions davant la Fiscalia.

Un dels més contundents ha estat el conseller Jordi Turull, que va passar 32 dies en presó preventiva. En un acte solidari de JuntsXCat aquest diumenge, el candidat ha emulat el discurs del president del govern espanyol i número 2 del règim de Franco, Carlos Arias Navarro, en l'anunci de la mort del dictador per censurar les paraules de la vicepresidenta del govern espanyol. El conseller ha assegurat que el 21-D suposarà la "gran derrota del tripartit del 155" i el moment en què Sáenz de Santamaría haurà de dir: "Espanyols, Puigdemont ha guanyat". 

La republicana i presidenta del Parlament, Carme Forcadellha acusat el govern espanyol d'intervenir en la justícia espanyola. En un acte d'ERC a Mataró, Forcadell ha assegurat que la vicepresidenta del govern espanyol "ha confirmat" que a l'estat espanyol no hi ha separació de poders. "És el govern espanyol qui diu als tribunals el que han de fer", ha exposat la presidenta del Parlament, que ha assegurat sentir "ràbia" quan s'assegura que els líders independentistes han provocat violència per atribuir-los la presó preventiva. "Quina violència? Els únics que fan violència són els grups feixistes que campen lliurement pels nostres carrers", ha sentenciat.

Per la seva banda, la cupaire Anna Gabriel també ha aprofitat per reclamar una "separació de poders" a l'estat espanyol, que faci possible l'eliminació d'una "absoluta connivència del PP" respecte el sistema judicial. De la mateixa manera que Turull, l'exdiputada de la CUP ha apel·lat a la mobilització el proper dijous per aconseguir una àmplia mobilització de "l'esquerra que brama a no resignar-se" davant dels partits unionistes. "No són dies de quedar-se a casa. Si ens deixem vèncer vindran els del 155 i tindrem una societat desinfectada", ha explicat la cupaire en referència a la dura afirmació de l'exministre socialista Josep Borrell, que va assegurar que cal "desinfectar" els mitjans de comunicació catalans.

Més enllà de les reaccions polítiques, personalitats de diversos àmbits han expressat les seves crítiques. És el cas de l'activista de Twitter i exassessor del republicà Gabriel Rufián, Bernat Castro, i el politòleg Ramon Cotarelo.

Què va dir Santamaría?

La vicepresidenta del govern espanyol va deixar anar ahir que els responsables que "ERC, JuntsXCat i la resta dels independentistes no tinguin líders perquè estan escapçats” han estat “Mariano Rajoy i el PP”. En un dinar electoral a Girona, Santamaría va demanar el vot pel Partit Popular per “seguir liquidant l’independentisme” i “assentar” les actuacions que s’han dut a terme d’ençà de l’aplicació del 155 i la destitució del Govern. 

Per si no fos prou, Santamaría també va vantar-se que el Consell de Ministres hagi aprofitat la vigència del 155 per a posar fi al Diplocat i a les delegacions de Catalunya a l'exterior. "Ara es diu Diplocat en liquidació", va apuntar en un to bromista.