L'anunci de l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel, que aquest matí ha assegurat que es quedarà a Suïssa i no anirà a declarar al Suprem, ha generat una onada de reaccions polítiques. El flanc unionista ha sortit a l'atac de la cupaire, mentre que des de l'independentisme s'han repetit les mostres de suport i de solidaritat.

A les portes del Suprem, un dels primers a expressar el seu punt de vista ha estat el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, que ha volgut restar importància a la decisió de Gabriel. En la mateixa jornada en què sí que han acudit a declarar l'expresident Artur Mas i l'expresidenta de l'AMI Neus Lloveras, Pujol ha destacat que la fugida de Gabriel a Ginebra pot afavorir la "internacionalització" del procés.

"Serà un altre altaveu internacional, molt potent, i servirà a la causa catalana per explicar al món els episodis de repressió", ha sentenciat Pujol, que no ha volgut establir cap paral·lelisme entre la decisió de Gabriel i la situació del president i consellers exiliats a Brussel·les.

A ERC ho veuen de la mateixa manera. El portaveu republicà, Sergi Sabrià, ha assegurat que respectarà la línia de defensa de Gabriel. En una entrevista a TVE ha exposat que la seva decisió permet evitar un empresonament preventiu "injust", com ja va passar amb Junqueras, Forn i els Jordis.

Retrets de l'unionisme

La resposta dels partits constitucionalistes no s'ha fet esperar. Els ja especialment crítics amb l'exili de Puigdemont, al qual volen de tornada a Espanya i davant de la justícia, tampoc no han entès com Gabriel podrà no presentar-se demà en la cita amb Llarena, cosa que podria suposar un desacatament a la justícia.

El govern espanyol ha expressat el rebuig frontal al moviment de Gabriel. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha parlat de "falta de compromís" amb la democràcia i l'estat de dret i ha conclòs que el que hauria de fer és presentar-se davant l'Alt Tribunal. "És una gravíssima irresponsabilitat", ha sentenciat.

Des del PSOE, el seu secretari general, Pedro Sánchez, ha assegurat que la decisió de Gabriel demostra la "hipocresia" de part de la classe política independentista, "que ha fugit en comptes d'afrontar les seves responsabilitats". En una entrevista en Antena 3 aquest matí, el líder socialista ha subratllat que l'independentisme "va demanar als catalans sortir al carrer i incomplir la legislació", una cosa que creu que no concorda amb la decisió d'anar-se'n de Catalunya.

En la mateixa línia Albert Rivera ha parlat d'"estampa de covardia" a les files independentistes i ha ironitzat sobre la coherència dels polítics independentistes, a qui s'ha dirigit com a "colpistes", un apel·latiu també dedicat a Anna Gabriel, a qui també ha cridat "antisistema escapada de la justícia".