Crits de "Mazón dimissió" durant la compareixença del president valencià, en la qual ha sol·licitat 31.402 milions d'euros en ajudes al govern espanyol per fer front a la DANA. A l'inici de la intervenció d'aquest dilluns vespre, un grup de ciutadans s'han desplaçat al Palau de la Generalitat per demanar la dimissió de Carlos Mazón —assenyalat com a principal responsable del desastre al País Valencià, on han mort més de 210 persones pel temporal—. Els crits s'han sentit fins que algú ha tancat la porta.

En la compareixença, Mazón ha sol·licitat al govern espanyol un primer paquet d'ajudes per als afectats per la DANA per valor de 31.402 milions d'euros. El president ha comparegut després de celebrar un ple extraordinari del Consell, on han proposat 136 mesures, entre les quals hi ha la participació de l'executiu estatal per "rellançar la comunitat i pal·liar els efectes de la DANA".

 

La petició de Feijóo i les acusacions contra Sánchez

Concretament, el president ha reclamat ajudes per a la reconstrucció d'infraestructures públiques, prestacions a la dependència, ajudes complementàries o pagues extra "dobles" per als "més afectats". Però no ha abordat la petició del president del PP, Alberto Núñez Feijóo, que ha demanat la declaració d'emergència nacional —cosa que trauria el comandament a Mazón—. Si bé el govern espanyol pot declarar l'emergència nacional per iniciativa pròpia, també pot fer-ho a petició de les comunitats autònomes.

Al matí, Mazón havia passat a l'atac i havia acusat el govern espanyol de ser el responsable que s'enviés tard l'alerta sobre la DANA. D'una banda, ha assegurat que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) "va desactivar l'alerta hidrològica" per possible desbordament de cabals "fins a tres ocasions" dimarts passat. "Sense dubte, si haguéssim tingut la reactivació de l'alerta hidrològica per part de la CHJ, s'hauria enviat el missatge d'alarma immediatament", ha remarcat. D'una altra, ha reiterat que la Generalitat Valenciana va demanar dimarts a les 15.21 hores l'activació de la Unitat Militar d'Emergències (UME), abans de la "revolució meteorològica". Tanmateix, l'UME ha respost i ha explicat que és la comunitat autònoma qui dirigeix l'emergència, alhora que ha defensat la celeritat dels militars. Per la seva part, la CHJ ha negat haver desactivat les alertes i ha recordat que l'emissió d'avisos és competència de les autoritats responsables de protecció civil. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!