El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) s’aboca a uns dies frenètics de contactes i negociacions per desllorigar el bloqueig que existeix a l’òrgan de govern dels jutges, que té el mandat caducat des de fa quatre anys i mig. Els 8 vocals considerats progressistes porten dies d’intercanvi de missatges per decidir si dimiteixen en bloc per empènyer cap a la renovació de la cúpula judicial. De fet, el grup es reunirà aquest dimarts a la tarda per consensuar una posició comuna amb la qual es volen presentar al ple del CGPJ, que està convocat per aquest dijous. La idea que sobrevola de dimitir a la vegada deixaria el conclave sense el quòrum mínim per prendre decisions, però el cert és que també planteja dubtes jurídics de la legalitat i les conseqüències pràctiques que provocaria.
El plantejament l’ha suscitat el magistrat Álvaro Cuesta arran de la renúncia encara no acceptada de Concepción Sáez. De fet, 5 dels 8 vocals ja es van reunir divendres passat i la intenció és sortir de la reunió d’aquest dimarts -que es pot allargar fins dijous mateix- amb una idea més clara. Per ara no hi ha consens sobre la qüestió nuclear, que la dimissió conjunta servís per estimular la renovació per part del PSOE i el Partit Popular, a qui acusen de degradar la institució que regeix el govern dels jutges i de mantenir-lo en una situació d’interinitat “inacceptable”.
En la trobada d’aquest dimarts, al marge dels mencionats Cuesta i Sáez, també hi estan citats el president interí, Rafael Mozo, els vocals Roser Bach, Mar Cabrejas, Clara Martínez de Careaga, Pilar Sepúlveda i Enrique Lucas.
Un reguitzell de dubtes
Els 8 vocals –sis designats pel PSOE, un per Izquierda Unida i un altre pel PNB- també dubten que l’acció conjunta sigui realment efectiva. Ells plantegen que, en dimitir, el CGPJ quedaria bloquejat perquè necessita almenys 11 vocals per formar el ple (10 més el president) i la sortida dels 8 progressistes deixaria sols els 10 conservadors. Precisament, des d’aquest bloc han replicat en els darrers dies que el mínim imprescindible per funcionar podria baixar a la desena de vocals al considerar que Rafael Mozo, com a president interí per la marxa de Carlos Lesmes, és un vocal més per a la suma.
Un altre argument de l’ala conservadora que, en cas que ple no es pogués reunir per falta de quòrum, el CPGJ podria funcionar igualment gràcies a la Comissió Permanent encara que no queda clar si podria treballar sense el president del ple. A la vegada també hi ha l’amenaça penal que aireja el bloc conservador, que adverteix que, si dimiteixen conjuntament, els seus homòlegs progressistes podrien cometre un delicte d’abandonament de la funció públic, el mateix que van incórrer els controladors aeris pel tancament de l'espai aeri el 2010 com a mesura de força en una vaga. Ara bé, el plantejament és de la renúncia per degoteig, un a un, circumscrivint-la a una decisió individual i no grupal. En aquest sentit, el president interí Rafael Mozo sí que haurà d’acceptar o no la dimissió de Concepción Sáez, que s’ha convertit en el detonant d’aquest embolic.
En qualsevol cas es considera que activar aquest pla, encara que quedés en el terreny simbòlic, afegiria un element de pressió més sobre els grans partits de qui depèn de la renovació i un cop d’efecte potent de cara a l’opinió pública.
El PP hi veu pressions del govern Sánchez
En el marc d’aquest procés de negociació, el vicesecretari del PP, Borja Sémper, considera que la jugada dels vocals progressistes “degrada” el CGPJ i denuncia que, segons informacions periodístiques, “hi ha pressions” del govern central perquè s’executi. Per la seva banda, el portaveu de Podemos, Pablo Fernández, ha reclamat al PSOE que sigui “valent”, doni un “pas endavant” i mostri “voluntat política” impulsant un reforma que rebaixi les majories actual al Congrés per escollir els vocals. Segons Fernández, és l’única manera de superar “el segrest” d’un PP que “parasita” institucions.