Ciutadans apuja el to. La seva ofensiva contra les denominades ambaixades catalanes, que ja fa temps que dura, ha arribat a una nova dimensió aquest dimecres. Si fins ara els taronges s'havien limitat a arremetre contra les delegacions de la Conselleria d'Acció Exterior en el mateix Parlament o en comentaris als mitjans, ara entra en escena l'Eurogrup taronja. I és que el líder de Ciutadans al Parlament Europeu, Jordi Cañas, ha compartit una carta que ha enviat al ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, en què li demana una petició explícita: que intervingui les ambaixades catalanes.
I és que a Cs no li agrada la política exterior que fa el Govern de la Generalitat. En la mateixa carta, per exemple, carrega contra un exemple recent que va fer irritar els taronges. Dos representants del departament d'Acció Exterior van viatjar fins a Flandes i, davant del Parlament regional, van llançar diversos dards contra l'actitud de l'estat espanyol i contra el mateix partit taronja. En aquella ocasió, els delegats van comparar Espanya amb Rússia, i van acusar Cs de "néixer per lluitar contra els catalans". Els comentaris no han agradat a Jordi Cañas, com ho demostra en la seva missiva. "El govern d'Espanya no pot permetre que representants d'institucions públiques espanyoles vagin per Europa i la resta del món propagant desinformació i mentides sobre España", brama.
Cañas comparteix amb José Manuel Albares la seva molèstia per tot plegat. "És absolutament inacceptable que, davant d'aquesta situació, pública i notòria, el govern d'Espanya i les seves delegacions diplomàtiques no intervinguin immediatament i permetin amb la seva passivitat i inacció còmplice aquesta conducta improcedent", reprova. A més, assegura que aquests comentaris es fan "amb recursos públics de tots els ciutadans espanyols, en un permanent exercici d'ús irregular de diners públics". Així, el líder taronja a Europa insta el ministre a "fer complir les lleis espanyoles a les delegacions exteriors" i que impedeixi que "continuïn utilitzant-se recursos materials, humans i pressupostaris públics per infamar i denigrar Espanya i les seves institucions democràtiques".
Record per al 155
En la carta, Cañas no desaprofita l'oportunitat per recordar un moment fosc en la història recent de Catalunya, com va ser l'aplicació de l'article 155 després del referèndum de l'1 d'octubre. Així, destaca que la mesura va permetre al govern central "tancar gran part de la xarxa de delegacions de la Generalitat a l'exterior, en constituir una part essencial de l'engranatge" dissenyat per permetre la independència. Però lamenta que, un cop va perdre vigència el 155, "aquestes delegacions no només s'han reobert, sinó que han recuperat el discurs denigrant i vexatori contra la democràcia espanyola".
El símil entre Espanya i Rússia que no va agradar a Ciutadans
La setmana passada, els taronges ja van presentar una sol·licitud de compareixença per a la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, el delegat de la Generalitat a la Unió Europea, Gorka Knörr, i la delegada adjunta, Erika Casajoana. Aquesta darrera va comparar l'actitud del govern espanyol amb el rus al Parlament flamenc. En una intervenció recollida pels taronges en un vídeo, Casajoana lamentava que la Unió Europea "no defensi els valors europeus amb la mateixa energia i convicció a Bielorússia, Ucraïna i Moscou que a Catalunya, perquè no es pot dir als ucraïnesos que són els campions de valors europeus, i després, quan Espanya els trepitja, mirar cap a un altre costat". La delegada adjunta, acompanyada a l'acte per Knörr, va comparar la situació que va donar-se quan la policia va prohibir l'entrada d'aficionats culers amb samarretes i altres peces de roba groga a un estadi de futbol a Madrid amb la detenció d'un manifestant rus per mostrar un paper blanc. Casajoana també va referir-se explícitament a Ciutadans, acusant-los de ser "molt de dretes quan es tracta de temes catalans". "Volen prohibir el català a les escoles, volen perseguir a tothom, van néixer per lluitar contra els catalans", va advertir.