El màxim representant de Ciutadans a la Junta de Castella i Lleó, Francisco Igea, ha llançat un advertiment de to catalanofòbic de cara a la possible reunió de la taula de diàleg al setembre, i ha indicat que no toleraran "un vestit a mida de Catalunya".
El vicepresident de Castella i Lleó ha apuntat que això fa referència especialment a una hipotètica revisió del model de finançament i en aquest sentit ha titllat d'"insult" la porta oberta que hi ha deixat avui el ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta.
Igea s'ha referit en concret a la defensa d'Iceta de votar en un referèndum un "gran acord sobre autogovern, finançament i participació de les comunitats autònomes en el disseny de les polítiques de l'Estat", en el marc del procés de diàleg entre el Govern i la Generalitat.
"Aquestes paraules són un insult a la nostra població, als ciutadans de Castella i Lleó i als que compleixen les normes, als que són lleials, als que paguen els seus impostos, un insult a qualsevol que es consideri d'esquerres", ha assenyalat.
Igea ha insistit que el sistema de finançament ha de ser solidari i d'acord amb la Constitució. "Si algú pretén fer un altre vestit com a pagament a la seva permanència en el Govern ens hi tindrà al davant amb tota la potència legal", ha conclòs.
No a un referèndum
Miquel Iceta, ha tancat en canvi la porta a la via de transferir la competència per convocar un referèndum a través de l'article 150.2 de la Constitució espanyola, que permet la transferència de competències de l'Estat, com es va fer amb el control del Trànsit. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el primer secretari del PSC ha volgut "recordar" al president Pere Aragonès que "aquesta possibilitat ja va ser rebutjada quan es va plantejar al Congrés dels Diputats l'any 2014".
Davant la negativa total de Pedro Sánchez a un referèndum acordat i el fet que, en tot cas, si es vol fer, caldria impulsar una reforma constitucional que tingui el suport de tres cinquenes parts del Congrés, Aragonès va replicar que "hi ha altres vies que permetrien fer el referèndum sense cap reforma", fent al·lusió a l'article 150.2 de la Constitució. Aquesta proposta va ser la que van portar Jordi Turull, Marta Rovira i Joan Herrera al Congrés el 2014. Iceta ha contestat a aquestes declaracions que "no es pot explicar la meitat de la pel·lícula" perquè l'hemicicle va denegar en aquell moment aquesta petició amb 299 vots en contra (PP, PSOE, UPyD, Foro Asturias i UPN), 47 favorables (CiU, ERC, BNG, Izquierda Plural, PNB, Amaiur, Geroa Bai, Compromís i Nueva Canarias) i una abstenció de Coalició Canària.