La reforma laboral que ha aprovat el govern espanyol aquesta setmana continua portant cua, també entre els partits de l'oposició. Per un costat, des de Ciutadans aposten per no rebutjar la proposta de la vicepresidenta Yolanda Díaz, pactada amb els agents socials, ja que creuen que "el Parlament té l'obligació moral de respectar l'acord" que s'ha aconseguit aquestes darreres setmanes. Per altre costat, des del PP també han admès que la "contrareforma", tal com l'anomenen, és menys dolenta del que s'esperaven.
En una entrevista a Europa Press, el coportaveu de Ciutadans, Edmundo Bal, ha celebrat que les organitzacions empresarials i els sindicats hagin pactat la reforma laboral. Per aquest motiu, tot i considerar que el Parlament té la legitimitat per modificar-la i es queda "curta", el partit taronja ha obert la porta a no oposar-se a la seva validació al Congrés. "És una alegria que s'hagi arribat a un acord, sempre hem reclamat que qualsevol reforma laboral s'ha de fer amb acords. El Parlament té l'obligació moral de respectar-lo, però també ha d'incorporar les seves pròpies decisions", ha apuntat Bal.
El PP, un pollastre sense cap
Amb tot, des de Cs veuen aquesta reforma com a "insuficient", ja que hi troben a faltar elements que havien pactat amb el PSOE en l'acord fallit d'investidura del 2019, i creuen que es queda massa curta. "És una oportunitat perduda, amb l'objectiu d'intentar fer feliç a tothom, no es fa feliç a ningú", ha lamentat el portaveu del partit, que també ha criticat l'actitud del govern espanyol: "M'ha impactat la manera en què Sánchez ha dit que al Parlament només li queda aprovar el que han acordat els agents socials. És lamentable".
A banda del PSOE, Bal també ha aprofitat per criticar al PP, de qui diu que va "com un pollastre sense cap" en tot el que es refereix a la reforma laboral, fixant-se especialment en el paper de Pablo Casado. En aquest sentit ha censurat que hagi acusat a Antonio Garamendi, president de la CEOE, de ser una muleta del 'sanxisme' i d'haver virat a l'esquerra.
La posició del PP
En les últimes hores, precisament el PP s'ha pronunciat sobre aquesta qüestió. La portaveu al Congrés, Cuca Gamarra, ha admès que la "contrareforma laboral" és "menys dolenta del que esperàvem". Això, però, ha remarcat Gamarra, no implica que sigui suficient, ja que reclamen "quelcom de futur" i no una reforma que "desfà el camí que ja havíem fet".
Gamarra, en declaracions a Europa Press, ha criticat el reial decret aprovat aquesta setmana pel Consell de Ministres perquè "deixa sense efecte aspectes de la reforma del 2012" de Mariano Rajoy, que segons la popular, "ha creat més de 3 milions de llocs de feina". També ha tret pit pels ERTO, "claus durant la pandèmia", que van ser impulsats, segons ella, per aquesta reforma del 2012.