La reunió de la comissió de Secrets Oficials amb la compareixença de la directora del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Pau Esteban, continua portant cua, després que es filtrés que aquesta havia confirmat que s'havia espiat amb autorització judicial al president Pere Aragonès i l'entorn de Carles Pugidemont. En aquest sentit, el portaveu de nacional de Ciutadans, Edmundo Bal, ha anunciat que el partit presentés una denúncia davant del Ministeri Fiscal perquè investigui les revelacions de diputats. També ha traslladat que demanaran a la Taula del Congrés que sancioni el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, per les seves declaracions mitjançant la privació d'alguns dels drets que té com a diputat. Així ho ha explicat en una entrevista en Antena 3, en ser preguntat sobre si demanaran responsabilitats al portaveu parlamentari d'ERC a la Cambra Baixa per fer públic el contingut de la Comissió de Despeses Reservades. "Crec que s'està frivolitzant una mica en aquest sentit. S'està dient que s'estan parlant de coses que ja s'havien parlat en els mitjans de comunicació o que s'han dit coses que tothom té dret a saber", ha assenyalat el número 2 de Inés Arrimadas.
Bal ha afirmat que està revisant la denúncia que presentaran davant de Fiscalia en la qual traslladen els fets, indiquen "quina és la legislació que estableix el caràcter secret d'aquestes informacions i afegeix les declaracions de Rufián", ha lliscat, mentre ha assenyalat que també posaran en coneixement "altres publicacions". Així mateix, i com ha vingut fent des de l'esclat del CatalanGate i després de la revelació de l'espionatge al mòbil de Pedro Sánchez i de la mateixa ministra, Bal ha defensat l'actuació de Margarita Robles, de Pau Esteban i dels agents del CNI que "no poden sortir a defensar-se" i "són autèntics herois que lluiten per la seguretat nacional". A més, ha apuntat que el primer error en el qual s'és "incidint és que el CNI investiga delictes". Això és, segons Bal, una informació falsa, ja que el veritable paper del CNI és "obtenir informació per mantenir la seguretat nacional", seguint la línia del que ha expressat aquest matí la vicepresidenta Nadia Calviño.
Què són els secrets oficials?
Però, exactament, què són els secrets oficials? Aquests es regeixen fins al dia d'avui segons una llei franquista, concretament la Llei 9/1968, de 5 d'abril sobre Secrets Oficials. Actualment, els únics òrgans amb poder per classificar o desclassificar, com demana l'independentisme, informacions són el Consell de Ministres i l'Estat Major de la Defensa. Com hem pogut comprovar recentment arran de l'esclat del CatalanGate, els secrets d'estat que involucren el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) i els Fons Reservats només poden ser tractats dins de la Comissió de Control dels Crèdits Destinats a Despeses Reservades, també coneguda com la Comissió de Secrets Oficials. Per primera vegada, els canvis al reglament impulsats a última hora per la presidenta de la cambra baixa espanyola, Meritxell Batet, qui també presidirà la comissió, permeten la presència dels diputats independentistes, catalans i bascos, malgrat els intents del PP que en altres ocasions sí que havia aconseguit deixar-los seria. Cap dir que encara que aquesta via hagués fracassat, el 2004 es va aprovar una modificació al Reglament del Congrés que permet que el govern espanyol mostri informació classificada en qualsevol comissió parlamentària, de manera secreta, "en cas que la iniciativa hagi sorgit dels Grups Parlamentaris".
Dit això, l'article 16 del mateix reglament recorda que els diputats "estan obligats a no divulgar les actuacions" que "puguin tenir excepcionalment el caràcter de secretes". D'aquesta manera, els representants dels partits que s'asseguin en la comissió, entre ells Gabriel Rufián (ERC), Miriam Nogueras (Grup Plural/Junts) i Albert Botran (Grup Mixt/CUP), no tenen permès explicar ni parlar de res del que passi rere la porta tancada.