Va existir un temps on un president del PP va voler carregar-se la normalització lingüística, però va fracassar. Era el president de les Illes Balears, Jose Ramón Bauzá, que va reduir la presència del català a un 33% de les classes, en una iniciativa que es va conèixer com el Tractament Integrat de Llengües (TIL), i que establia el 33% de classes en català, 33% en castellà i l'altre 33% en anglès. El projecte va acabar sent suspès pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes, i va provocar una de les mobilitzacions més importants Al territori, amb una vaga indefinida a les aules. Tot plegat va costar-li el lloc a Bauzà, que actualment ha canviat la cartera i és eurodiputat de Ciutadans al Parlament Europeu. Ara els seus nous companys de partit li han agafat l'estratègia i al Parlament de Catalunya han registrat un proposició de llei molt similar a l'estratègia de Bauzà, i que amb tota probabilitat no tindrà cap recorregut.

Enmig de la celebració del ple del Parlament que va començar ahir i s'allargarà fins demà, on el tema de la llengua està sent més que comentat arran de l'ultimàtum del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per imposar el 25% del castellà, els diputats Carlos Carrizosa i Anna Grau han sortit de l'hemicicle per dirigir-se al registre i portar una proposició de llei que pretén implantar un sistema trilingüe a Catalunya que doni la mateixa presència al català, el castellà i l'anglès: un 25%. Grau s'ha vestit per l'ocasió, i és que anava amb una samarreta que posa "hablo español porque me da la gana". 

Així, la proposta de Ciutadans fixa per llei una quarta part de totes les classes en cada una d'aquestes llengües, mentre que el 25% restant quedaria "a discreció dels centres en funció de les realitats socioculturals de les diferents àrees de Catalunya". A més, es vol incloure un "programa de capacitació per al professorat en anglès" per tal d'assegurar que els docents tinguin coneixement d'aquesta llengua. Evidentment, però, el que més sobta d'aquesta acció no és pas la inclusió de l'anglès com a idioma d'aprenentatge a Catalunya, sinó els percentatges de català i castellà. I és que amb aquesta proposta els taronges no només donarien compliment a la sentència del TSJC que imposa el 25% de castellà a les aules, sinó que també reduirien considerablement el català a les aules fins a convertir-la en una llengua més del sistema educatiu.

 

El partit taronja està fent de la llengua un camp de batalla, i els seus diputats han arribat a comparar en seu parlamentària casos com els de l'escola de Canet amb terrorisme o amb la discriminació a l'afroamericana Rosa Parks. Ahir mateix quan va començar el ple del Parlament la presidenta Laura Borràs va iniciar la seva intervenció​ carregant contra la intromissió dels tribunals, el diputat de Cs Nacho Martín Blanco la va intentar censurar sense èxit.