Ciutadans no ha amagat la contrarietat davant de l'esborrany de l'informe elaborat per la comissió del Parlament Europeu que investiga el cas Pegasus i on s'assenyala l'Estat espanyol com a responsable de l'espionatge a 65 independentistes catalans. Cañas, que ha anunciat una bateria d'esmenes al text, assegura que l'informe inclou "falsedats, mitges veritats o elements que tenen com a objectiu reforçar una narrativa separatista".
L'esborrany de l'informe s'ha presentat després de mesos de treball de la comissió parlamentària que investiga l'espionatge de Pegasus a diferents països d'Europa, entre els quals el cas de Catalunya. Les conclusions preliminars assenyalen directament el govern espanyol com a autoritat que apareix rere l'espionatge a 65 líders independentistes en el marc del CatalanGate. De fet, assenyala que l'executiu espanyol podria haver estat el primer client que el grup NSO, propietat de Pegasus, ha tingut a la UE. L'informe critica que Espanya ha proporcionat molt poca informació sobre l'ús que l'Estat ha fet d'aquest spyware, i conclou que els indicadors de què disposen demostren que "la vigilància dels objectius catalans es va dur a terme per part d'autoritats espanyoles, principalment en relació amb l'1 d'octubre del 2017, dia del referèndum d'independència de Catalunya, i esdeveniments posteriors".
Parcial i sesgada
Segons Ciutadans, la part de l'informe que es refereix a Espanya és "parcial, esbiaixada, està marcada per mitges veritats i falta de rigor, i denota que ha comprat la narrativa separatista sobre les víctimes catalanes de l'Estat espanyol", per la qual cosa els seus eurodiputats treballaran per "netejar" el document d'opinions.
A parer d'aquesta formació les afirmacions de l'informe es recolzen en fonts predominantment properes als cercles independentistes. En particular es refereix a l'informe de CitizenLab, que va aixecar l'alerta sobre l'espionatge contra els líders independentistes i que desqualifica perquè hi ha participat un informàtic que l'Audiència Nacional ha vinculat amb Tsunami Democràtic. "Però res d'això es menciona", retreu Ciutadans, que denuncia que constantment s'utilitza el terme CatalanGate, "sense contextualitzar-lo i sense explicar que els cercles independentistes havien organitzat una campanya de propaganda ja abans de la publicació de CitinzenLab".
Exiliats i no fugats
Així mateix, l'eurodiputat ha lamentat que l'informe no contextualitza els fets que es van produir a Catalunya el 2017 i es limita a vincular la major part dels espiats amb moments de "rellevància política", a més de considerar com "exiliats" els dirigents independentistes que la formació verda considera "fugats de la Justícia".
El text no recull, segons ha denunciat Cañas, les raons per les quals 18 persones van ser espiades pel CNI amb autorització judicial, ni es parla de la "violació de la legislació espanyola" que va portar a la utilització d'aquest sistema espia per part del CNI; igualment denuncia que sembla dubtar de les declaracions del Govern assenyalant que també els ministres Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska haurien estat víctimes de Pegasus entre maig i juny del 2021.