La presidència del Congrés dels Diputats, liderada per la socialista Francina Armengol, ha retirat del Diari de Sessions de la jornada parlamentària d'aquest divendres les al·lusions que la diputada d'ERC Teresa Jordà ha fet als "piolins", el nom irònic amb el qual moltes persones crítiques es refereixen a la Guàrdia Civil i la Policia Nacional espanyola arran dels fets de l'1-O. La presidència del parlament espanyol ha executat aquesta retirada a petició de la secretària general del PP, Cuca Gamarra, que ha demanat la paraula per denunciar que Jordà hauria d'haver estat cridada a l'ordre per l'expressió "ofensiva contra institucions de l'Estat", segons el reglament de la Cambra. 

La mesa d'Armengol ha donat la raó a Gamarra i, a més a més, ha retirat també altres al·lusions "ofensives" i "insults" de la diputada d'ERC a la presidència del govern espanyol, que recau en funcions sobre Pedro Sánchez; decisió per la qual la presidenta de la Cambra Baixa espanyola ha estat aplaudida per la bancada socialista.

La "solidaritat territorial" per pagar "piolins"

La referència de Teresa Jordà al popular sobrenom pels cossos policials s'emmarca en què la diputada d'ERC ha denunciat que els diners de l'anomenada "solidaritat territorial", en referència a la suma fiscal que l'Estat capta de Catalunya i ho reparteix cap a altres territoris amb menys múscul econòmic, s'empra per "la indústria militar, per pagar la monarquia, els piolins, espies i infiltrats". Els 'piolins' és el nombre irònic amb el qual els crítics es refereixen als cossos policials espanyols, ja que quan el govern espanyol de Rajoy els va portar a Catalunya per reprimir el referèndum unilateral de l'1-O, van estar allotjats en un vaixell amb el dibuix enorme de Piolín. 

En defensa d'un referèndum

Esquerra Republicana ha aprofitat la segona sessió del debat d'investidura del 'popular' Alberto Núñez Feijóo per a posar sobre la taula les seves exigències davant una futura investidura del socialista Pedro Sánchez. En concret, la portaveu Teresa Jordà li ha exigit "fixar definitivament" les condicions per a un referèndum d'autodeterminació, una condició que comparteix amb Junts, i ha incidit que "votar no és dividir", en referència a les paraules d'aquest divendres del líder del PSC, Salvador Illa. Jordà també ha deixat clar que "una vegada aconseguida l'amnistia és el moment d'obrir una nova fase de negociació i fixar definitivament les condicions perquè Catalunya pugui votar". "I a fe de déu que un dia abans que tard ho farà i guanyarà", ha reblat. D'aquesta manera ERC, com també ho ha fet Junts, es referien a la condició acordada de no donar suport a la investidura de Sánchez si el socialista no es compromet "a treballar per a fer efectives les condicions per a la celebració d'un referèndum".