L'advocat Jaume Alonso Cuevillas ha enviat una carta al grup parlamentari de Junts, a la qual ha tingut accés El Nacional, demanant disculpes per les declaracions que va fer a Vilaweb on proposava que la mesa del legislatiu no tramiti propostes de resolució sobre el Rei o sobre l'autodeterminació, i alhora parlava d'evitar que els inhabilitin "sense pena ni glòria per una bestiesa". Cuevillas ha indicat avui que "no té cap por" de ser inhabilitat, i que arribat el moment actuarà "de la forma que decideixi Junts per Catalunya i amb lleialtat sempre" a la presidenta del Parlament, Laura Borràs. No ha dubtat a recordar que els seus càrrecs estan "a disposició" del partit i de Borràs.
Cuevillas ha matisat les seves paraules a l'entrevista, de la qual ha adjuntat la transcripció, i ha insistit que es referia a la "confrontació intel·ligent", concepte que va posar en marxa el president Carles Puigdemont. "Soc partidari, i així es recull en la transcripció, de mantenir la confrontació amb l'Estat, però especifico que, al meu entendre, ha de ser una confrontació intel·ligent i no merament simbòlica. Per això no soc partidari de tramitar resolucions merament declaratives que puguin comportar inhabilitacions gratuïtes sense cap benefici polític tangible. Una altra cosa és si la decisió de la mesa, amb risc d'inhabilitació inclòs, pot reportar algun benefici polític (per exemple investir un president malgrat la prohibició del TC o defensar la prevalença del reglament davant de determinades resolucions judicials o administratives)", indica. El diputat insisteix que en aquests casos cal anar "a totes".
L'advocat també apunta a la missiva, que va acceptar entrar en política per un "compromís amb el país i personal amb el president Puigdemont", i que en aquest sentit creu que cal "seguir eixamplant l'esquerda", segons la imatge creada pel seu antecessor a la mesa, Josep Costa. "No he renunciat, ni ho faré mai , a defensar els drets fonamentals de la ciutadania ni els principis democràtics dels que tota societat hauria de poder gaudir. Però com a advocat amb mentalitat estratègica, soc partidari d'afrontar estratègicament cada batalla", precisa.
"Segons la situació, i atesa l'experiència acumulada, pot ser més convenient desobeir, i assumir-ne les conseqüències, o evitar el xoc suïcida i intentar treure profit de l'actitud antidemocràtica i demofòbica dels òrgans de l'Estat. Això és per a mi confrontació intel·ligent. Ni rendició ni actituds numantines merament simbòliques. Davant de cada embat, actuar de la forma que més afavoreixi el nostre objectiu final", afegeix.
Cuevillas assegura que això és el que va intentar transmetre amb l'entrevista, "conscient que és un debat obert o per obrir" en l'independentisme. "Dit això, reitero que és només una opinió personal que encara no ha estat debatuda a la mesa ni al si de la meva formació política, i que, arribat el moment, a banda d'expressar la meva opinió, actuaré de la forma que decideixi Junts per Catalunya, i amb lleialtat sempre a la presidenta del Parlament, a disposició dels quals estan els meus càrrecs", insisteix.
Segons l'advocat, ni amb l'ús de l'expressió "bestiesa" ni amb cap altre no va fer cap al·lusió a ningú, encara que el president Quim Torra es va sentir interpel·lat i el va replicar, arran de la decisió de mantenir la pancarta a favor de la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats.
Les paraules inicials de Cuevillas a l'entrevista van provocar malestar a Junts, perquè es van interpretar com una intenció de vetar els debats sobre la monarquia o l'autodeterminació al Parlament, i alguns dirigents van suggerir que dimitís com a membre de la mesa.