Aprovar el trasllat dels presos polítics i deixar-ho tot en mans dels centres penitenciaris corresponents "no és cap victòria". Així ho ha volgut subratllar el líder d'Òmnium, Jordi Cuixart, en una nova carta escrita des de la presó de Soto del Real, on ha posat de relleu que, malgrat el seu acostament "seria una millora per a les nostres famílies i amics", el que fa el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena és "complir la llei".

Precisament per això, Cuixart ha lamentat que aquest moviment de la justícia espanyola no és "ni una concessió vàlida en democràcia" perquè, ha subratllat, "la nostra llibertat no és cap moneda de canvi". Recordant que "no hem comès cap delicte", el líder d'Òmnium també ha volgut deixar clar que "l’única solució possible per acabar amb aquesta injustícia és la fi de la repressió" i, per tant, "l’arxivament de totes les causes, l’alliberament dels presos polítics i el retorn de tots els exiliats".

En aquest sentit, Cuixart ha apel·lat al diàleg, però a un diàleg "realment sincer, constructiu i basat en la confiança, sense exigir renúncies a l’altre" perquè considera que "qualsevol solució política duradora no pot ignorar ni construir-se contra la voluntat democràtica del poble de Catalunya", així com "tampoc contra la memòria col·lectiva del referèndum de l’1 d’octubre".

Però mentre govern i justícia espanyols continuen per aquest camí, en aquest "judici contra la democràcia", Cuixart s'ha mostrat animat perquè d'aquesta manera "treballem incansablement per internacionalitzar la vulneració de drets i llibertats que pateixen milers de ciutadans". "Som i serem palanca democràtica, mai la representació de cap derrota ni cap renúncia", ha conclòs.