Rere els vidres de la presó de Lledoners i presentant-lo com un "empresonat per expressar i actuar d'acord amb les seves conviccions polítiques", el diari nord-americà The New York Times entrevista aquest dimarts el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. El rotatiu, que presenta el tema en portada, repassa la tardor del 2017 a Catalunya i es fa ressò de la repressió que viuen tots els presos i preses polítiques per defensar les seves idees i organitzar un referèndum d'autodeterminació a l'estat espanyol.
El diari, que recorda que Cuixart només era un activista que va intentar intervenir amb els agents policials durant una protesta, relata la brutalitat de la resposta policial espanyola davant el moviment independentista i afirma que tots els líders han rebut condemnes "draconianes" que han sorprès al món.
"Cuixart va intentar mediar, va establir camins entre la multitud i va demanar que es dispersessin. Després, la votació es va celebrar en mig de la repressió i tot i això se'l va condemnar per sedició, un dels delictes més severs d'Espanya. Aquests càrrecs inventats van sorprendre a tothom, inclús als experts en aquests delictes", narra el diari.
Un pres polític
Tot i admetre que Europa ni ha reconegut mai oficialment que hi ha presos polítics a Espanya ni s'ha posicionat obertament sobre la causa catalana, per The New York Times sembla clar que es tracta d'una qüestió que "incomoda" la UE i que és “un maldecap diplomàtic que genera acusacions d’hipocresia contra una regió coneguda per exigir més llibertats democràtiques arreu del món”.
En aquest sentit, recorda alguns exemples que evidencien que els líders independentistes són empresonats pels seus ideals: "Rússia ja ha denunciat en diverses ocasions l'existència de 'presos polítics' a Espanya; els Estats Units també van lamentar en un informe anual sobre els drets humans els casos de Cuixart i la resta de líders, 'empresonats com a forma d'intimidació política'; alguns legisladors i parlamentaris de la UE han plantejat aquesta situació i han assenyalat que Espanya té presos polítics, i organitzacions com Amnistia Internacional es posicionen en aquesta línia", posa en evidència The New York Times.
"Ho tornarem a fer"
Per tot això, el rotatiu nord-americà lamenta que Cuixart hagi de "passar els dies en una presó amb més de mil interns, una llar de traficants de drogues i assassins".
L'article conclou amb les declaracions del president d'Òmnium, que reitera un cop més les seves fermes conviccions. "Ho tornaria a fer tot. En algun moment, Espanya haurà de reflexionar i preguntar-se què faran amb mi. Eliminar-me? No poden. No penso demanar perdó", sentencia Cuixart.