Va passar tres anys i vuit mesos a la presó per l'1 d'Octubre. Però malgrat això i sempre amb el seu somriure característic, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, assegura que no renuncia a aquells dies sense llibertat perquè podia lluitar, amb la resta de presos polítics, 24 hores al dia "com a bojos" per la independència de Catalunya": "A la presó vaig ser feliç perquè seguia lluitant per la independència. L'únic que podia fer era això".
Cuixart ho ha dit durant la presentació del seu llibre Aprenentatges i una proposta que va sortir publicat el 2 de novembre i que avui ha comentat en una acte a la Sala de la Paloma de Barcelona, on han assistit polítics com els expresidents Artur Mas i Quim Torra; l’exconseller Joaquim Forn; els republicans Oriol Junqueras, Marta Vilalta i Alba Vergés; els cupaires Dolors Sabater, Eulàlia Reguant i Carles Riera; i el president d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens.
En el llibre, consolidat a partir d'una llibreta on va anar apuntant les seves reflexions aquells dies de captiveri, defensa convocar un referèndum sense adjectius i amb la major brevetat possible. Una proposta que la consellera Clara Ponsatí va criticar en una entrevista a TV3 i que avui Cuixart ha tornat a reivindicar: “El poble ha de recuperar la paraula, la veu, i d’aquí la proposta d’un referèndum sense adjectius”. La consellera, també va titllar "d'estafa tremenda" el Tsunami Democràtic, i avui Cuixart ha insistit en tota la lluita feta aleshores.
En la presentació, caracteritzada per un to intimista, el líder d'Òmnium ha explicat també que malgrat els primers mesos en que va entrar a la presó només pensava a sortir, després va veure que aniria per llarg i per això va apostar per "arremangar-se" i seguir lluitant: "Si haguéssim renunciat a fer això no hauríem sigut feliços".
La força de l'exili
“Vam decidir que seríem presos polítics i no ens negaríem a viure, i tampoc renunciaríem a construir la nostra família”, ha seguit Cuixart, que també ha parlat sobre la força de l'exili encapçalat pel president Carles Puigdemont, que ha dit que és una tasca molt important "que complementava molt la funció" que feien des de la presó.
Així, ha fet valdre que si no hagués estat per l'exili -a banda de les mobilitzacions i lluites de la societat civil- no haguessin sortit de la presó en 3 anys, sinó en gairebé 25 o 30: “Si ens han acabat traient de la presó, no ha sigut perquè Pedro Sánchez s’hagi convertit de cop i volta en molt bona persona i li hagi sabut greu el patiment de les nostres famílies, sinó també per la pressió internacional i tots els fronts de lluita que ens representen”.
Així mateix, s'ha mostrat esperançat amb la justícia europea i en com pugui castigar l'estat espanyol per tota la repressió, perquè considera que és garantista pel que fa als exercicis dels drets fonamentals: "En tinc molta esperança, però també pragmatisme".
Després d’un breu espectacle de dansa de Les impunxibles, ha signat llibres. Durant l’acte també s’han pogut escoltar unes paraules del president Carles Puigdemont i la secretària general d’ERC Marta Rovira.