El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha reclamat la necessitat de "desobediència civil" a la inauguració de les primeres jornades de l'Escola Guillem Agulló, concebuda per Òmnium per legitimar de nou l'exercici de protesta, després de la repressió de l'Estat dels darrers anys. 

Unes jornades que han tingut lloc aquest dissabte al Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), on Cuixart ha recordat que "el problema de la humanitat és - justament - l'obediència civil" i ha insistit en la importància de "desobeir unes lleis que considerem injustes", assegurant que "allò que és just davant d'una llei injusta és desobeir-la". 

L'1-O 

El president d'Òmnium ha assegurat que l'1 d'octubre va ser "un dels de desobediència civil més gran de l’Europa Occidental dels últims anys", però que no hauria estat possible sense "les lluites compartides anteriors que han anat formant el nostre caràcter". Ha assegurat que recursos com aquests permetran convertir aquest "poder" en "força". 

És per això que ha reivindicat el paper de la nova escola de formació com a espai per "posar en comú, compartir, entendre i aprendre de tot allò que hem fet i totes les possibilitats que tenim per fer". En aquest sentit, també, ha denunciat que "encara hi ha persones que no poden tornar a casa seva per culpa de la repressió". 

"Un dels aprenentatges d’aquests quatre anys i del conjunt del moviment de lluita no violenta als països catalans és que tenim molt més poder del que col·lectivament ens hauríem pogut imaginar", ha afegit i ha instat a la ciutadania a "formar-se" i "empoderar-se". 

Jordi Cuixart a les primeres jornades de formació de l'escola Guillem Agulló / Òmnium Cultural 

Aprendre de la història 

El fet que aquest acte s'hagi celebrat al Campus Ciutadella de la UPF no és quelcom casual, Cuixart ha volgut remarcar que aquest és l'espai que antigament ocupaven les antigues casernes que acollien els qui es negaven a fer el servei militar, "un lloc de resistència i coneixement, que visualitza aquest poder i força", ha expressat. 

El president d'Òmnium ha fet referència a altres fets històrics explicant que la formació de mestres de català, que va encapçalar Òmnium "també va ser un acte de desobediència civil", motiu pel qual l'entitat va patir també repressió de l'Estat: "Van il·legalitzar Òmnium, la seva seu va ser clausurada, les seves activitats van ser suspeses i va haver d'obrir seu a París", recorda. 

Jordi Cuixart a les primeres jornades de formació de l'escola Guillem Agulló / Òmnium Cultural 

Així doncs, ha apel·lat a la necessitat d'aprendre de les lluites compartides anteriors, la qual cosa- ha assegurat - dona sentit a aquesta escola de formació:  "Això fa que avui puguem tenir activistes". 

Cuixart ha agraït la presència de les diverses organitzacions juvenils que hi han assistit tenint en compte que el seu dia a dia "no és fàcil", ha afegit. 

Imatge principal: Jordi Cuixart a les primeres jornades de formació de l'escola Guillem Agulló / Òmnium Cultural