Jordi Cuixart s'ha mostrat avui a favor d'aprofitar la taula de diàleg amb l'Estat, deixant de banda les diferències que s'han demostrat durant les setmanes prèvies, i presentar-s'hi amb una proposta conjunta i ferma per l'autodeterminació.  En aquest sentit, ha demanat als partits independentistes que deixin de "llançar-se pel cap" l'espai de negociació amb el govern espanyol, després dels retrets mutus que hi ha hagut entre Junts, més escèptic amb la taula, i ERC, que la defensa. 

Davant la reunió que s'ha de celebrar la setmana del 13 de setembre, el president d'Òmnium ha lamentat que "la societat catalana és incapaç de valorar el que ha aconseguit", com en aquest cas. De fet, ha assegurat en una entrevista a RAC1 que si fa quatre anys "algú ens hagués dit que el govern espanyol accediria a asseure's amb nosaltres, reconeixent que existeix un conflicte polític, ho hauríem viscut com una victòria".

Sense dates ni terminis 

Amb tot, però, Cuixart reconeix que aquesta taula és poc rigorosa i ha avisat que en contra del que volen des de Madrid, si la mesa no inclou l'autodeterminació, "serà en va". Per fer "escoltar la veu de la ciutadania", ha requerit al Govern que aparquin les diferències i hi vagin amb una proposta ferma pel referèndum. En aquest sentit, però, ha censurat les declaracions del president Aragonès en què apostava per fixar una data per a la consulta abans del 2030, ja que creu que una de les grans lliçons, després d'anys de repressió, és que "la mania de posar terminis no funciona". 

Negociació amb el PSC 

A més, segons el seu parer, el diàleg amb l'Estat també s'ha de veure reproduït dins de Catalunya. Molt convençut de les seves paraules, ha assegurat que la negociació i les converses amb el PSC són claus per poder "cosir" la societat catalana:  "Estem sonats? Governen en algunes de les ciutats més importants del país. És clar que s'hi ha de parlar", per preservar grans consensos de país.  Anant més lluny, ha advertit que aquest partit "no és part del problema, és part de la solució".

 Amb tot, però, s'ha de "tenir clar" que durant els últims anys la seva posició ha pres una altra deriva, com demostren les "barbaritats" d'Illa dient que els últims 10 anys són els pitjors dels últims 300 a Catalunya. Així, Cuixart demana no oblidar la seva posició amb el 155, per exemple, o la seva repressió a drets i llibertats, que "deceben" els fundadors dels socialistes, "negligint defensar la identitat nacional de Catalunya". 

Defensa de Colau 

Una de les imatges d'aquest estiu va ser la xiulada que va rebre Ada Colau durant el pregó de la Festa Major de Gràcia, on Cuixart exercia de pregoner. Llavors, va interrompre els independentistes amb l'argument d'haver passat "3 anys i 8 mesos a la presó" per demanar-los que deixessin parlar l'alcaldessa. Avui, el líder ha mantingut que no volia utilitzar un discurs autoritari i que ho va fer perquè "m'incomoda que no es deixi parlar".

En aquest sentit, ha reiterat la seva posició assegurant que la voluntat de l'Estat és que "no ens escoltem, que ens dividim" i que per això és important deixar parlar, escoltar i després "ja la xiularem". Amb tot, però, ha assegurat que la seva intenció no era protegir Colau, sinó avisar la gent que "el que vol Espanya és això". 

 

A la imatge principal, Jordi Cuixart durant un acte d'Òmnium / Pau de la Calle