Carta oberta del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, als 182.000 socis de l'entitat enviada des de la presó de Lledoners on avisa l'Estat que "si perpetua la impunitat borbònica i repressiva", és que "encara no coneix la força de la gent ni la determinació de la societat catalana". 

Després que el Tribunal Constitucional hagi decidit mantenir els líders sobiranistes a la presó, Cuixart reivindica la capacitat de la societat catalana de transformar la repressió en més maduresa i empoderament col·lectius. "Lluny de penediments, reafirmem la legitimitat de la lluita noviolenta i la desobediència civil com a instruments per transformar la societat", diu en la carta. Un fet que els poders l’Estat condemnen, així com la llibertat d’expressió.

Precisament aquests poders, diu el líder d'Òmnium, després de 32 mesos de presó, són els mateixos poders que "malden per salvar el Règim del 78 al preu que sigui". La impunitat "perpètua" de la corrupció borbònica o la impunitat de la brutalitat policial de l’1-O "són dues cares de la mateixa moneda, dos problemes estructurals que tenen en la fiscalia o el PSOE els seus aliats, i en l’hereu de Joan Carles I la garantia de continuïtat", denuncia.

"Que a l'estat espanyol no hi hagi justícia gairebé ni és notícia"

El president d'Òmnium critica en la missiva la doble vara de mesurar de l'Estat espanyol, que el mateix temps que vol prohibir a 11 milions de ciutadans de comunicar-se en la seva llengua pròpia i oficial -en referència a la prohibició del Tribunal Suprem a comunicar-se en català entre els governs català, valencià i balear-, vulnera el dret internacional i ignora les peticions d’Amnistia Internacional o les Nacions Unides per respectar els drets humans, sí que petmet i no investiga casos de corrupció en la Corona. 

Fer-hi front, diu l'activista, és responsabilitat de la força de la gent. "És el moment de transformar la indignació col·lectiva en motor de canvi des de la societat civil organitzada, amb tanta determinació com esperança", conclou Cuixart. 

En marxa les eleccions a la Junta Directiva

Des de dijous ja es pot votar part de la renovació de la junta directiva d'Òmnium, un procés electoral que s'allargarà fins el proper 10 de juliol, on es proclamaran els resultat en l'Assemblea General. Una única llista s'hi ha presentat, encapçalada pel vicepresident Francesc Mauri. Segons Cuixart, l'eix de treball d'aquesta llista engloba aquesta transformació social promoguda per la gent i es mostra convençut que els lideratges compartits són l’única garantia per reeixir i la renovació directiva de l'organisme serà un nou pas per continuar reforçant l’entitat.