La resposta a la proposta que dona el Tribunal Suprem als presos independentistes ja ha començat a ressonar. El primer a mostrar-se taxatiu ha estat el president d'Òmnium, Jordi Cuixart. Tots ells tenen cinc dies per presentar els seus escrits i defensar-se per justificar el seu indult.
Una proposta del TS que Cuixart veu com la manera d'obligar-los a acceptar una reflexió dels seus actes que en cap cas considera haver de fer: "Què s’han cregut? No acceptarem cap humiliació. Ni penediment, ni indult. Ho hem dit al Suprem, al carrer i arreu del món: la defensa de la democràcia no admet xantatges. Ho tornarem a fer! Visca Catalunya lliure!", ha escrit a Twitter on ha acompanyat la frase amb un hashtag, "No en el meu nom".
Tuit del president d'Òmnium Jordi Cuixart
Ara mateix, anar per la via del Tribunal Suprem i dipositar-hi esperances resulta difícil de creure per a tots ells. Així doncs, cal recordar que la Fiscalia reitera la seva oposició als indults i els fiscals del TS van més enllà i també s'han oposat als indults als exconsellers Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila, que s'han de sumar als nou empresonats: Cuixart, però també Jordi Sànchez, Joaquim Forn, Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Josep Rull, Jordi Turull i Raül Romeva.
En la línia de Cuixart, s'ha expressat recentment el conseller Josep Rull: "Ábalos, ministre del govern que va nomenar una fiscal general de l’Estat que insisteix a demanar que renunciem a les nostres idees legítimes per sortir de la presó, exigeix ara —abrandat, en un míting— que es respectin els drets humans. Sense comentaris".
El conseller es referia a les paraules del ministre durant la campanya del PSOE per les eleccions de la Comunitat de Madrid on lamentava que la justícia hagués arxivat la denúncia contra Vox per atacar els menors estrangers no acompanyats. José Luis Ábalos deia: "Serem proactius, ens sumem als recursos de la Fiscalia i aquest tema, sens dubte, si ha d'acabar al Constitucional, hi acabarà. Estem parlant de valors i drets fonamentals que formen el nostre ordenament constitucional i, per tant, no estem davant d'una qüestió de menor entitat per despatxar així".
Tuit de Josep Rull, el passat 2 de maig 2021
Malgrat tot, la via burocràtica continua. La sala segona del Tribunal Suprem ha donat avui un termini de cinc dies per presentar al·legacions. Un cop recollides les al·legacions, només faltarà el dictamen del Tribunal Suprem per tramitar tot l'expedient a la Moncloa, que és qui acabarà decidint sobre si dona o no els indults. Un cop decidit, i en el cas que el govern espanyol concedeixi el perdó als condemnats pel procés, l'últim tràmit es fa a la Zarzuela. El Rei és qui finalment signa els indults a petició de l'Executiu.
Fotografia de portada: imatge de recurs de Jordi Cuixart, el passat gener a Barcelona