El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha assegurat, quan fa un any de la sentència de l'1-O, que "1.094 dies després, tornar-ho a fer és la millor resposta col·lectiva a la sentència". Ho ha dit mitjançant una carta llegida en un col·loqui organitzat per l'entitat on s'ha analitzat els efectes d'aquell dictamen del Tribunal Suprem.
Cuixart ha celebrat que avui "l'Estat espanyol és més dèbil i la societat civil organitzada, més forta" i ha garantit que ho tornaran a fer "perquè ho exigeix aquest present d'injustícia" i perquè "davant d'una condemna als drets col·lectius, exercir-los és la millor manera de protegir-los". El vicepresident, Marcel Mauri, ha alertat que la sentència "crea un precedent perillós per a l’exercici de drets fonamentals".
"No hi ha marge per reinterpretar la sedició"
Al col·loqui, l'advocada de Cuixart, Marina Roig, ha advertit que "no hi ha marge de maniobra per reinterpretar el delicte de sedició": "Si segueix existint se seguirà criminalitzant la protesta". I ha reclamat l'amnistia com a única eina vàlida, ja que la reforma del Codi Penal o els indults recaurien sobre nou persones, quan hi ha "més de 2.800 persones afectades".
La codirectora d’Irídia i membre d’International Trial Watch, Anaïs Franquesa, ha considerat que, en el marc del judici es van produir vulneracions de drets humans com "el dret a manifestació, la llibertat d’expressió i el principi de legalitat".
Finalment, Laia Serra, membre de l’Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans i Comissió de Defensa de l’ICAB, ha lamentat que aquest tipus de sentències tenen un efecte "dissuasori". "En molts casos del dia a dia la gent té por, no confia en la judicatura i són molt conscients del context repressiu desfavorable", ha avisat.