La CUP ha decidit no donar suport al darrer acord negociat amb JxCat i ERC per posar en marxa la legislatura i ha anunciat que s'abstindrà en cas que s'arribi a substanciar la votació d'investidura de l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez. Així ho ha acordat aquest matí amb un ampli consens el Consell Polític i el Grup d'Acció Parlamentària cupaire un cop el president, Carles Puigdemont, ha anunciat que retira provisionalment la seva candidatura a la presidència de la Generalitat.
Els cupaires ja havien mostrat el malestar per la decisió de Puigdemont de descartar-se provisionalment com a presidenciable, la qual cosa provoca, a parer seu, un trencament amb la voluntat de restituir el Govern. Per aquesta raó, ha assegurat que la seva decisió d'abstenir-se a la proposta d'investir Sànchez és ferma, tant en primera com en segona volta.
No al retorn de la legalitat espanyola
En la compareixença davant dels mitjans, el diputat Vidal Aragonès ha anunciat que la CUP rebutja la proposta d’acord perquè suposa “submissió total a la legalitat espanyola”.
“No negociarem autonomisme, ni legalitat espanyol, ni mesures socials que no tinguin contingut efectiu”, ha advertit el diputat cupaire que ha assegurat que el seu grup no negociarà amb JxCat i ERC perquè consideren que els seus plantejaments estan allunyats del republicanisme que reclamen.
La decisió de la CUP deixa la suma de JxCat i ERC amb 66 vots. D'aquests, dos corresponen a Oriol Junqueras i Jordi Sànchez, que hauran de demanar la delegació, i dos més, a Carles Puigdemont i Toni Comín, que són a Brussel·les i segons les mesures cautelars dictades pel TC no podran delegar el vot. Per tant JxCat i Esquerra poden comptar amb 64 diputats, la qual cosa els deixa en minoria davant la resta de grups que, a banda de les quatre abstencions de la CUP, sumen 65 escons.
Això vol dir que Sànchez no pot ser investit en primera volta, que requereix majoria absoluta, però tampoc en segona volta.
Davant d'aquest fet que obligaria Puigdemont i Comín a renunciar als seus escons per aconseguir sumar prou diputats, els cuparies han insistit que tant Puigdemont com Comín son diputats plenament hàbils per votar al Parlament. “El que es fa necessari és que qui determini el president sigui el poble i no el TC”, han insistit.
A més, han argumentat que la voluntat d'investir Jordi Sànchez provoca trencar amb el mandat tant de l'1-O com amb el de les últimes eleccions del 21-D, ja que el poble de Catalunya va votar perquè Carles Puigdemont fos el president i no un altre. A pare de la CUP, aquesta hipotètica investidura suposaria tornar a fer un altre pas enrere en el procés.
La CUP ha subratllat que no negociaran mai en el marc de l'autonomisme ni renunciaran a la República ni a la seva legalitat, per la qual cosa, tota proposta que surti d'aquest marc no l'escoltaran ni la negociaran. Per aqusta raó, han decidit abandonar les negociacions amb els dos grups independentistes fins que no abandonin el que consideren plantejaments “autonomistes i de submissió a la legalitat espanyola”.
Els cupaires argumenten que tot el que no representi avançar es tradueix en retrocedir. “Vam dir no a Artur Mas com ara diem no a aquesta investidura, i això va significar avançar nacionalment. Vam dir no a uns pressupostos i vam posar sobre el taulell la realitat de referèndum, i això va significar fer l’1-O. Cada cop que ens refermem en el programa de la CUP, obrim possibilitats per avançar”, ha proclamat Aragonès.