Una maniobra de "màrqueting polític". Així ha titllat la CUP tant el decret del Govern com la proposició de llei del Parlament sobre el català a les aules, després que aquest dilluns el Consell Executiu aprovés el decret i que aquest matí el conseller Josep Gonzàlez-Cambray hagi donat instruccions als centres arran de la sentència del 25% del castellà a les aules. "Tant l'acord polític, com les modificacions legislatives, com el decret, no són res més que una maniobra de màrqueting polític. Una intenció claríssima per aplicar la sentència que liquida la immersió lingüística. Amb aquesta operació política no només s'ha maniobrat d'esquenes al territori, sinó que s'ha intentat impedir l'oposició a una sentència injusta", ha carregat el diputat anticapitalista Xavier Pellicer.
Segons la CUP, amb el decret s'ha obert la porta a la segregació escolar per motius de llengua, i s'impedeix donar una resposta col·lectiva al fet que es vulgui imposar el castellà com a llengua hegemònica. "En un moment de clara regressió del català a l'escola no té sentit aprovar proposicions de llei, que la retirin", ha dit Pellicer al faristol del Parlament, que ha insistit que PSC, ERC, Junts i comuns aturin la tramitació de llei que a hores d'ara està aturada a la cambra catalana, a l'espera que el Consell de Garanties Estatutàries emeti un dictamen per tal que segueixi la seva tramitació.
"Exigim que el Departament elabori un projecte lingüístic per a tots els centres. Avui no acaba la lluita per la immersió. S'obre una nova fase. Caldrà organitzar-se per garantir el dret de l'alumnat per seguir accedint a la llengua catalana", ha insistit el diputat, que ha assegurat que la resposta del Govern a la sentència era previsible però que no els ha deixat de sorprendre.
Inaplicació de percentatges
Aquest dimarts al matí la Conselleria d'Educació ha enviat les instruccions que han de seguir els centres educatius sobre el decret llei. Es tracta de tres punts que tenen per objectiu garantir que el català és la llengua vehicular a les escoles i deixar clar que el Departament d’Educació es fa responsable de qualsevol conseqüència jurídica. Es tracta, tot plegat, del nou marc legal del Govern per tal que el català sigui la llengua vehicular a l’escola catalana, i que el castellà esdevingui llengua curricular. Una manera d’esquivar la sentència del 25%. De fet, aquest mateix dimarts acaba el termini imposat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliga els centres educatius catalans a fer almenys un quart de les seves classes en llengua castellana. Però el decret llei aprovat per l’executiu de Pere Aragonès subratlla la “inaplicació de paràmetres numèrics, proporcions o percentatges” sobre l’ús de les llengües i insisteix que és el Departament i, en darrera instància, el conseller Cambray, qui assumeix la responsabilitat del projecte lingüístic de cada centre.