La CUP assegura que la formació del nou Govern encapçalat pel socialista Salvador Illa està "pensat per continuar desplegant les polítiques de la sociovergència de tota la vida, amb perfils que blinden la concertació publicoprivada per defensar els interessos privats". Els anticapitalistes asseguren que es constata així un "gir de dretes i clarament espanyolista del govern de la Generalitat". El dia en què s'ha celebrat la presa de possessió del càrrec per part dels nous consellers, la diputada de la CUP, Laia Estrada, ha carregat durament contra el nou executiu i ha recordat que "hi trobem vells coneguts com a Ramon Espadaler, defensor de les pilotes de goma, responsable de l’encobriment als Mossos que van treure un ull a Esther Quintana i homòfob declarat; l’exconseller convergent d’interior i executor de desnonaments Miquel Sàmper; la defensora de la privatització de la sanitat i contrària als drets de les treballadores del sector al capdavant de Sanitat, Olga Pané; o Esther Niubó, contrària a la immersió lingüística al capdavant d'educació, i Núria Parlon, impulsora de la deriva securitarista classista i racista del PSC que vol un pla endreça per Catalunya". 

Crítiques al nou Govern

La CUP que ja s'ha mostrat molt contrària al nou Govern de Salvador Illa, ha criticat que davant un escenari d'emergència climàtica —amb episodis de sequera, augment de temperatures, empitjorament de la qualitat de l'aire, pèrdua de biodiversitat, contaminació sols i aigua— incloguin aquest àmbit dins d’una gran conselleria, relegant-la a un àmbit menor. La CUP també s'ha mostrat molt dura amb ERC i Comuns pel seu suport al socialista "caldrà plantar cara a la privatització de serveis públics, el trinxament del territori a base de macroprojectes, l'abandonament de la llengua i la recentralització espanyola". A més, Estrada ha acusat les dues formacions de deixar la CUP "com l'única alternativa d'esquerres i independentista".

El passat dijous, durant el debat d'investidura de Salvador Illa, la CUP va qualificar "d'aberració" el suport d'ERC i Comuns a la investidura d'Illa, per a la presidència de la Generalitat. Estrada va advertir que el socialista serà "una mena de virrei executor" de les polítiques de l'Estat i que "no respectarà el poble de Catalunya". Així, l'anticapitalista va lamentar que Carles Puigdemont, "no hagi pogut assistir" al ple d'investidura, tot i que va admetre que la seva arribada de l'exili "s'ha posat a disposició dels interessos del partit". "El seu retorn certifica la defunció del procés", sentenciava Estrada. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!