Tot apunta que la CUP i Aliança Catalana (AC) compartiran el grup mixt al Parlament de Catalunya en aquesta XV legislatura, després que s'hagin constituït ja la resta de grups parlamentaris i cap d'ells li hagi cedit un escó als cupaires per a poder tenir grup propi. La constitució dels grups parlamentaris serà ratificada dimarts que ve per la Mesa del Parlament i els anticapitalistes intentaran fins a última hora buscar la fórmula per no haver de compartir temps d'intervenció amb els de Sílvia Orriols, amb els qui estan als antípodes ideològics en material social i econòmica, si bé serà complicat perquè el reglament de la cambra catalana no és tan flexible per a la cessió d'escons com ho és el Congrés dels Diputats, a on és una pràctica comuna.

La CUP ha intentat negociar amb ERC, Junts i els comuns perquè els cedissin un diputat. De fet, la diputada de la CUP Laure Vega ha assegurat aquest divendres en declaracions a Europa Press que segueixen "en converses per a no haver de compartir grup mixt". Amb tot, si finalment no hi ha sorpreses, la CUP i AC compartiran el grup mixt, encara que els cupaires podran formar un subgrup en tenir més de 3 escons. Estant al grup mixt, totes dues formacions hauran de compartir temps d'intervenció —el mateix que la resta de grups, però a repartir entre dos—, així com la capacitat per a presentar iniciatives legislatives. També rebran menys recursos econòmics que si tinguessin grup propi.

La formació anticapitalista va patir una davallada electoral, seguint el camí dels darrers comicis, i va passar de 9 a 4 escons en les últimes eleccions catalanes. Per la seva part, Aliança va entrar per primera vegada al Parlament de Catalunya i ho va fer amb dos diputats. Es necessiten 5 per formar grup propi, de forma que si algun altre partit deixa un escó a la CUP podrien fer-ho. El PSOE i Sumar ho van fer amb ERC i Junts perquè l'independentisme català en tingués al Congrés dels Diputats, a on és una pràctica comuna. Al Parlament, però, el reglament és més estricte i estableix que si es dona el cas aquest diputat cedit hauria de quedar-se tota la legislatura en el nou grup parlamentari o quedar com a no adscrit.

Constitucio Mesa Parlament, Silvia Orriols (Alianca Catalana) / Montse Giralt
Silvia Orriols i Ramon Abad, parlamentaris d'Aliança Catalana / Montse Giralt

La líder d'Aliança Catalana i alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, ja ha reaccionat a la notícia amb un irònic missatge a les xarxes socials: "No facis aquesta cara, Laia [Estrada, actual líder de la CUP al Parlament]... Ens ho passarem bé", ha afirmat en una piulada a 'X' acompanyada amb emojis de crispetes i rialles. La portaveu cupaire Laure Vega, per la seva part, ha replicat avui a Orriols: "No ens ho passem bé al costat dels qui al final fan el que fa tota l'extrema dreta, independentment de la llengua, de la bandera amb la qual es vulguin tapar, que és fer de 'pijos'". Vega ha criticat que aquests partits quan hi ha problemes en àmbits com l'educació i la sanitat, "en lloc de denunciar això tiren la culpa al veí del costat". Laia Estrada va assegurar ja dimarts en roda de premsa que els "incomoda profundament compartir grup mixt amb una formació feixista".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!