La CUP es torna a presentar a les eleccions generals espanyoles després del bon resultat del novembre del 2019, en què van treure dos diputats, i ho fan per "plantar cara" a l'Estat i tots els seus símbols. I aquest precisament és el seu lema de cara al 23 de juliol, en uns cartells on aquest missatge clar apareix acompanyat d'allò que el partit considera que oprimeix Catalunya, segons Mireia Vehí, candidata del partit per Girona. Entre aquestes imatges destaca la de Felip VI cap per avall i un torero, com el que en les darreres setmanes s'ha convertit en conseller de la Generalitat del País Valencià. El partit farà actes arreu del territori, amb especial atenció a la demarcació de Girona, on el partit espera aconseguir el seu tercer diputat, si manté els dos que va obtenir el 2019 per Barcelona. Llavors es van quedar a només 2.000 vots d'arrabassar-li un escó als comuns i enguany, amb Vehí com a cap de llista, esperen aconseguir-ho.
Crítiques al projecte de Yolanda Díaz
Precisament el també diputat Albert Botran i candidat per Barcelona en aquestes eleccions, ha fet una crida als votants sobiranistes dels comuns davant la tebiesa de Yolanda Díaz i Sumar en tot el que fa referència a Catalunya i el seu dret a l'autodeterminació. "El veto imposat per Yolanda Díaz a un referèndum que havien plantejat els comuns i les seves expressions amb una visió molt centralista del seu projecte, lluny dels particularismes autonòmics, ens semblen una passa enrere pel que fa als nostres drets nacionals", ha advertit Botran, dirigint-se directament als votants dels comuns que defensen el dret a decidir. "Votar la CUP és votar més feminisme, més ecologisme, més antimilitarisme i més autodeterminació", ha sentenciat.
Botran també ha reflexionat sobre la crida a l'abstenció que ha fet una part de l'independentisme per a aquestes eleccions espanyoles. Tot i que ha assegurat que els cupaires "prenen nota" sobre aquest toc d'atenció als partits per la seva manca de resultats a l'hora d'avançar cap a la independència, però també ha remarcat que no creu que aquest canvi tingui millors condicions "després d'haver perdut la força a les institucions", sinó al contrari. Per això, si bé des de la CUP consideren que el vot és una "eina més" i que a vegades exercir-lo canvia poc les coses, en aquesta ocasió, no fer-ho pot canviar-les molt, ja que suposaria donar força a la dreta i ultradreta.