En el setè aniversari de l'1 d'octubre, "una jornada històrica", Laia Estrada, líder de la CUP al Parlament, ha apostat per reconstruir l'independentisme popular que segons ella és el que va permetre la celebració del referèndum el 2017. En un moment en què el moviment passa per una època complicada (sense majoria al Parlament, el Govern en mans del PSC i els partits desunits), Estrada creu que un dels grans aprenentatges que hauria d'emportar-se l'independentisme set anys després de la celebració de l'1-O és que la voluntat popular no pot quedar "segrestada per les institucions". L'objectiu és ara, segons Estrada, aconseguir de nou una correlació de forces que avui no existeix que "impedeixi als líders tornar-se a fer enrere i que qui capitanegi el procés d'independència sigui el poble".
Un dels altres aprenentatges que s'emporta Estrada d'aquella jornada en concret i del mes d'octubre del 2017 és que era "mentida" que el procés d'independència seria un "trànsit plàcid" de la llei a la llei" que va quedar clara que no era "factible". "Davant tenim l'Estat espanyol, que independentment de qui estigui governant es nega a acceptar que tenim dret a autodeterminar-nos", ha assegurat en una roda de premsa al Parlament de Catalunya. Preguntada precisament per la decisió del Suprem de no amnistiar als consellers del Govern de l'1-O condemnats per malversació, Estrada ha assegurat que aquesta no l'ha sorprès amb uns jutges que actuen com a "hooligans de la ultradreta".
El secretariat nacional de la "nova CUP"
Mentrestant, la CUP segueix immersa en la seva refundació que ara ja arriba a la seva fase final. Després del Procés de Garbí i d'haver aprovat en l'Assemblea General de l'organització la seva Ponència Estratègica, els militants hauran d'escollir els nous membres del seu secretariat nacional, que passarà de tenir una durada de dos a quatre anys, amb la intenció de consolidar lideratges. La votació es produirà entre diumenge 6 i dimarts 8 però el misteri dels seus membres ja està resolt, ja que només s'ha presentat una candidatura col·lectiva, amb 15 integrant . Ara, el següent pas serà triar d'entre aquestes 15 persones les que ocuparan la secretaria general, una de les novetats més destacables d'aquesta "nova CUP", la de coordinador i els dos portaveus.
Entre els noms més destacats d'aquesta candidatura hi ha el de Non Casadevall, que amb Maria Gordillo ha estat portaveu del Procés de Garbí. També hi ha l'exregidor de la CUP a la Seu d'Urgell, Bernat Llavaquiol, conegutper ser un dels portaveus de la plataforma contra la candidatura dels Jocs d'hivern 2030.