Un vot comptabilitzat verbalment però no registrat electrònicament. Així va ser el primer vot al Parlament el dimecres de l'exconseller i diputat a l'exili Lluís Puig després que el Tribunal Constitucional anul·lés l'acord que permetia la seva delegació de vot. No se sabrà la vigència d'aquesta votació fins que aparegui a les actes o al Butlletí Oficial del Parlament, però mentrestant ja hi ha qui posa en dubte la vigència d'aquesta votació. Aquest dijous mateix la CUP ha enviat a la seva militància una circular on assegura que la proposta per part de Junts era simbòlica. La formació anticapitalista explica a la carta com el dimarts la Mesa del Parlament havia de prendre una decisió sobre el manteniment o no del vot delegat: "Si bé la CUP va tenir clar des d’un inici que calia garantir els drets del diputat a l’exili, la proposta d’actuació per part de Junts no anava més enllà d’una declaració política merament simbòlica, que topava amb les limitacions derivades de la necessitat que s'executessin tots els tràmits parlamentaris corresponents per fer-la efectiva", apunten en la missiva.
Davant d'aquest escenari, la CUP assegura que no poden seguir avalant "el relat d'una defensa de drets i d'una confrontació amb l'Estat simbòlica i fictícia, mentre l'acció consistia, en realitat, en assumir la imposició del TC". És en aquest context que la formació assegura a la militància que van plantejar que la Mesa assumís "totes les responsabilitats polítiques i jurídiques" que comportés la materialització del seu vot. "Finalment, malgrat les advertències per part dels lletrats sobre la possibilitat d’incórrer en delictes penals, la Mesa va acordar mantenir el vot delegat del diputat Lluís Puig Gordi, amb els vots favorables de la CUP, ERC i Junts per Catalunya, i responsabilitzar-se de dur a terme tots els tràmits parlamentaris per tal que el seu vot computi oficialment".
Des de la formació censuren trobar-se un procés repressiu continuat que no cessa, davant d'un Estat que "no té cap voluntat de resoldre el conflicte polític" ni de conduir-lo per vies democràtiques. Per això criden a no normalitzar la repressió, sinó a combatre-la. Per fer-ho, remarquen que cal "superar el marc del simbolisme i les mitges veritats i mitges mentides" que generen desafecció. També asseguren que han exigit transparència i veritat des del primer moment: "No avalarem en cap cas que els fets no concordin amb les declaracions i missatges, com ja va passar amb el cas de Pau Juvillà, en què la presidenta del Parlament mentre deia públicament que defensaria el seu escó i aniria fins al final, no només no complia sinó que va acabar responsabilitzant els funcionaris de no haver executat els actes que ella mateixa es va comprometre públicament a realitzar".
A hores d'ara la Mesa no ha concretat com els plasmarà el vot a l'acta de la sessió, i està previst que l'òrgan es torni a reunir aquest mateix dijous per tancar-ho. El que és habitual és que les actes les redactin els lletrats, però per evitar implicar-los, els tres partits independentistes buscaran una fórmula que podria passar per fer que algun membre s'encarregui de la redacció del document. Abans de ser publicades les actes de les sessions de ple han de ser signades per un dels secretaris i amb el vistiplau de la presidenta del Parlament.
Borràs ho nega
Després de la circular de la CUP que apunta directament Junts i Laura Borràs, la presidenta ha negat la major en declaracions a l'ACN: "Des del primer moment vaig dir que arribaríem fins on calgués, assumint totes les conseqüències". En aquest sentit, ha assegurat que va ser ella qui va "plantejar a la Mesa" que fos aquest organisme el que se'n fes plenament responsable de les accions que impliquin comptabilitzar el seu vot.