La refundació que havia promès la CUP després de les dues desfetes electorals aquest 2023 ja està en marxa i porta el nom de “Procés de Garbí”, el vent que, com ha assenyalat Laure Vega, membre del secretariat nacional, bufa “des de l’esquerra i des de baix”. Aquest dissabte ha estat la posada de llarg de la refundació en la qual tot el que en volta la CUP, menys els seus principis (socialisme, independència, feminisme i ecologisme), està a debat. Ho han fet en un acte al barri de Sants a Barcelona on s’ha presentat els disset membres del grup motor que encapçalarà aquest Procés de Garbí, que no estarà exclusivament tancat a la militància del partit sinó que també hi podran participar altres persones que no estiguin lligades a la formació, però sí que tinguin interès en “la construcció d’un país independent, socialista i ecologista”. Aquests membres seran els encarregats d’elaborar un primer document que passarà a debat i el procés culminarà amb una Assemblea Nacional a mitjan 2024.
En aquest acte de presentació, els encarregats de donar els detalls sobre el procés de Garbí han estat Non Casadevall, militant de la CUP de Banyoles, i Maria Gordillo, de Sant Cugat. Entre els assistents hi havia els diputats Xavier Pallicer, Laia Estrada o Mar Ampurdanès, entre d’altres, i també figures com les de Eulàlia Reguant, que va deixar la primera línia política però continua sent militant de la CUP, i també Anna Gabriel. Tot i la seva presència, el protagonisme ha estat pel nou grup motor, presentat per Laure Vega, número 2 del partit a les eleccions generals del passat 2023, tot i que després de la patacada electoral els anticapitalistes no es van fer amb cap diputat al Congrés. Vega ha deixat clar que aquest no és un “exercici de cosmètica” per maquillar les últimes desfetes electorals, ja que això seria una “irresponsabilitat”. “Les eines de treball, quan es rovellen s’esmolen, no es llencen”, ha insistit.
Convertir la CUP en una eina útil, un dels objectius
Tant Non Casadevall com Maria Gordillo han insistit durant la presentació en la importància d’aprendre dels errors comesos en aquest últim cicle polític, que donen per esgotat, marcat per l’efervescència política i també pel referèndum de l’1-O i el postprocés. “Els errors s’han d’assumir, també les seves conseqüències que han generat una situació de desconcert en el qual ens trobem”, han assenyalat, apuntant alhora que cal fugir tant de la culpa com del triomfalisme”. Concretament, Maria Gordillo ha parlat d’uns anys de victòries i derrotes, però sobretot d’aprenentatges fruit dels errors comesos: “El resultat només pot ser una victòria o un aprenentatge i els errors també són nostres”. Per tot plegat, Gordillo ha subratllat la necessitat que d’aquest Procés de Garbí en surti una “CUP actualitzada capaç d’entomar el futur que se’ns planteja". Tal com han fet els seus companys des del dia que es va anunciar la re fundació del partit, ha insistit que l’únic que no es replantejarà en tot aquest procés són els principis de la formació, la resta està a debat, tant les estratègies com les eines per aconseguir els objectius marcats. Aquests passen en bona part per convertir la CUP en una “eina útil per a les classes populars”, segons ha reivindicat Non Casadevall.
La situació de la CUP: dues patacades en un any
Aquest dissabte, Laure Vega ha reconegut que els resultats electorals disten molt dels objectius del partit, tot i que el procés ja estava previst abans de les darreres eleccions generals, en què la CUP va perdre els dos diputats que havia tingut a Madrid en els últims quatre anys, obtinguts al novembre del 2019, només un mes després de la publicació de la sentència als presos polítics. Aquesta derrota electoral se suma a la que ja havia patit el partit dos mesos enrere, en les eleccions municipals del maig. Tot i algunes alegries com l’alcaldia de Girona i d’altres pobles de les comarques gironines, els resultats tampoc no van ser bons, especialment a Barcelona, on van tornar a quedar-se fora de l’Ajuntament. Després dels mals resultats a les generals, el número 1 de la candidatura Albert Botran va fer un pas al costat que mesos més tard va imitar Eulàlia Reguant, una de les cares més conegudes de la formació, en deixar l’escó al Parlament.