Des de la CUP veuen amb escepticisme manifest l’acord entre el PSC i Esquerra Republicana per aconseguir un finançament singular de Catalunya fora del règim comú de les comunitats autònomes. La diputada Laia Estrada ha qüestionat aquest dissabte en roda de premsa que es pugui aplicar aquest avenç en sobirania fiscal, “per la poca paraula que té el PSOE i per les poques possibilitats reals que té una reforma d’aquest calibre”. En aquest sentit, la cupaire ha donat per fet que el Congrés dels Diputats, per on haurà de passar arribat el moment el model que es vulgui aplicar a Catalunya, ho impedirà. 

Des de la seu del partit anticapitalista, Laia Estrada ha avisat que l'aprovació d'aquest finançament nou “no depèn del poble català ni de les institucions pròpies”, i han lamentat que “el Parlament de Catalunya seguirà pendent del que es decideixi a un Congrés que ja ha tombat altres lleis catalanes”. “Quedem sotmesos a la pura voluntat del govern espanyol i a un poder judicial que mai falla”, ha argumentat la cupaire, que ha assegurat que “buscar encaixos a l’Estat no apropa Catalunya a la independència”.

Amb tot, Estrada ha rebutjat que es pugui parlar de veritable sobirania fiscal i econòmica perquè, apunta, el model en el qual es treballarà en el marc de l’entesa entre republicans i socialistes no permetrà que Catalunya pugui decidir quins impostos cobra, ni a qui els cobra, en quina quantitat i com aplica la progressivitat. "Ja n’hi ha prou de promeses de pluja de milions que s'acaben incomplint", ha conclòs Estrada sobre la qüestió financera.

Contra el "pactisme" amb l'Estat

En suma, des de la CUP valoren que l’acord avalat pels socialistes i les bases republicanes s'emmarca en l'estratègia "de pactisme i concertació amb l'Estat" i denuncia que s'està intentant "vendre que es pot avançar en clau nacional i en drets socials a partir de la negociació amb l'Estat". Una via que Estrada valora com a "errònia" perquè "no només no hem avançat sinó que estem pitjor (...) perquè s'han estat tombant lleis importants i s'ha deixat de legislar des del Parlament esperant que ho fes de Madrid, d'una manera molt menys ambiciosa i, fins i tot, negligent".

En aquest sentit, la CUP considera que el pacte dels republicans amb el PSC “és l’abandonament d’ERC de l’horitzó independentista" i creu que "certifica la mort del procés" en una estratègia de "pactisme amb Madrid" que també comparteix Junts i que "ressona als vells temps del 'pujolisme". "No podem construir un front comú independentista amb qui està apuntalant el govern de l'Estat a canvi de renúncies, com estan fent ERC i Junts", ha assegurat Estrada. En aquest sentit, s'ha dirigit a "tot l'independentisme que està en contra del pactisme" per apostar per la desobediència política i social: "No és el nostre objectiu fer menys asfixiant l'Estat espanyol, sinó alliberar-nos-en d'ell".

La "hipocresia" dels comuns amb el PSC

Tot seguit, Estrada ha criticat que ERC deixarà Catalunya "en mans d'un PSC" que defensa el model turístic "predador" i l'especulació immobiliària, nega el canvi climàtic, és "indiferent a l'emergència lingüística" i "còmplice del desmantellament dels serveis públics", a més d'estar vinculat, diu, a presumptes casos de corrupció com Mercurio, Inipro i Innova. La diputada ha alertat també que ERC està pactant amb "una franquícia" del partit que governa Espanya i que "ha fulminat lleis tan importants com la regulació de lloguers catalana".

També ha criticat Estrada que l'acord s’aplana el camí de grans projectes polèmics com la construcció dels trams pendents del Quart Cinturó, l’ampliació de l’aeroport del Prat o el desenvolupament del Pla Directori Urbanístic del macrocasino Hard Rock projectat a Tarragona. Sobre el complex recreatiu i turístic, ha carregat especialment contra els comuns, als qui ha acusat de mostrar una doble vara de mesurar: “Carreguen insistentment contra Junts i el seu programa de dretes, però volen netejar la cara al PSC fent-lo passar per una força d’esquerres progressista, que no ho és”. La diputada cupaire ha titllat els de Jéssica Albiach “d’hipòcrites” i els ha retret de “hagin fet prevaldre el seu eix nacional”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!