Per tercera legislatura consecutiva, els nou diputats de la CUP tornen a ser decisius per decantar la balança de la investidura. Per primera vegada, però, els anticapitalistes entomen l'encàrrec i el poder que els han atorgat les urnes amb la voluntat d'assumir responsabilitats més enllà de facilitar l'accés de Pere Aragonès a la presidència de la Generalitat. Els anticapitalistes no renuncien a entrar al futur govern, com ja han fet amb la Mesa del Parlament. Ha quedat clar des del primer minut de la conferència política que el partit ha organitzat aquest dimecres al vespre i que ha servit per exposar el rol que volen exercir a partir d'ara. "No volem ser una crossa", ha confirmat Dolors Sabater, que ha cridat a "aprofitar l'oportunitat" i "estar a l'altura".
Els dirigents cupaires han desgranat la seva oferta fent públic part del contingut de les negociacions obertes amb republicans i junters. L'essència de la proposta de la CUP és concentrar els esforços en el rescat social, que no arribarà, afirmen, sense independència. L'autodeterminació, ja avancen, no arribarà amb "falsos diàlegs", sinó "passant a l'acció".
I això com es concreta? Doncs la seva aposta passa per, mentre no arriba la desconnexió definitiva, materialitzar "confrontacions" específiques amb l'Estat per defensar drets en matèria d'habitatge, emergència climàtica o igualtat de gènere. I amb un gir a l'esquerra que, per exemple, blindi el dret a l'ocupació de pisos de grans tenidors, acabi amb les externalitzacions en sanitat i revisi de dalt a baix el paper dels Mossos. Ho ha explicat la diputada Laia Estrada, que ha advertit que "la confrontació democràtica amb l'Estat és inevitable i inajornable".
Es tracta, diuen, de combinar aquestes "ruptures" amb "la idea de tornar a fer un referèndum al llarg d'aquesta legislatura". Això sí, recalquen que aquest cop, a diferència de l'1-O, cal haver "fet els deures" en relació a la creació de les estructures d'Estat. Per aconseguir-ho, subratllen la necessitat "d'alinear institucions i carrer" i compaginar la "desobediència civil" amb la defensa de la sobirania del Parlament. És a dir, la lluita al carrer acompanyada del compromís de les forces independentistes de no sucumbir a les invectives judicials que arribin.
Torna el tenim pressa
"Tenim pressa". La CUP ha recuperat el seu popular eslògan per pressionar ERC i Junts per Catalunya, a qui critiquen que hagin estat divagant durant aquestes setmanes de negociació. "Amb Junts no ens està resultant fàcil", ha assenyalat Estrada. Segons ha comunicat, fa dues setmanes van entregar a les dues principals forces independentistes un document detallant les seves propostes. Encara esperen resposta del partit de Puigdemont i la que han rebut per part dels republicans és, des del seu punt de vista, "massa abstracta". "Necessitem aterrar, valentia, concreció", ha apuntat Estrada.
Davant d'aquesta constatació, Carles Riera s'ha adreçat a Junts i ERC per reclamar-los "gosadia per transgredir els marcs jurídics i polítics actuals" i apostar no per un "canvi de matís ni de grau" sinó "de model". "Us demanem que sortiu de la zona de confort", ha remarcat el líder anticapitalista, que ha reclamat a la resta d'actors independentistes que superin les disputes partidistes amb "generositat i mirada àmplia". "La taula de diàleg que esdevé fonamental i prioritària no és a Madrid, és la taula que a casa nostra pugui construir grans consensos nacionals pels drets socials, civils i polítics. Per assolir un nou embat democràtic amb l’Estat i fer-ho aviat i, a més, aquest cop, guanyar-lo", ha conclòs.
Els comuns s'autoexclouen
A l'auditori de convidats, pocs per les forçoses restriccions pandèmiques, hi havia un dels principals interessats, Pere Aragonès. Tota una declaració d'intencions, la seva assistència a l'acte de la CUP, que duia per títol Programa per un nou cicle. Entre els presents, dos dels integrants dels equips negociadors d'ERC i Junts, Marta Vilalta i Josep Rius, i també la presidenta de l'ANC i el vicepresident d'Òmnium, així com representants de Més País i de les organitzacions que integren la candidatura cupaire.
A la llista d'absències, destaca que els comuns han declinat la invitació dels anticapitalistes, com van fer amb la conferència d'Aragonès fa unes setmanes. "En Comú Podem s'ha autoexclòs perquè prefereix blindar el règim del 78" en comptes "d'abandonar el paper de comparsa del PSOE", ha lamentat des del faristol Laia Estrada.
La coincidència amb Junts
L'espai que ha triat la CUP per celebrar la conferència d'aquest dimecres és, curiosament, el mateix que havia servit fins fa poc de quarter electoral a Junts per Catalunya, un local polivalent situat al barri de Gràcia de Barcelona, al carrer Jesús.
La formació de Puigdemont va ubicar el seu centre d'operacions allà durant tres campanyes electorals seguides, les catalanes del 21-D, les generals del 28-A i les municipals i europees del 26-M.
A la imatge principal, Aragonès escolta Dolors Sabater durant la conferència 'Programa per un nou cicle'. / CUP