No hi haurà canvis. La CUP ha sortit al faristol del Parlament per reafirmar-se en les paraules d'aquest matí de la diputada Anna Gabriel que deia que no canviarien "ni una coma" del text de la moció rupturista que la Mesa ha decidit admetre a tràmit sota el condicionant que se'n canvii el contingut.
"És coherent amb el que hem vingut fent des del 9-N", ha remarcat Albert Botran, que ha explicat que "l'únic que demana és més concreció pressupostària i calendari en el desplegament" de la declaració de ruptura. "És un error entendre-ho com una gesticulació", ha lamentat, en resposta a les declaracions de la portaveu del Govern, Neus Munté, que ha assegurat que "l'excés de gesticulació no ajuda".
L'objectiu, ha explicat el cupaire, és que "davant l'ofensiva judicial, l'Estat no se'n surti amb la seva", "que no bloquegin les iniciatives polítiques del poble català". Des de les files anticapitalistes emfatitzen que "necessitem apel·lar a la mobilització i a la fermesa per mobilitzar un ampli espectre de l'independentisme". "Sense desobediència no pot haver-hi independència", ha clamat Botran.
Relació incerta
Tot i que Neus Munté ha mostrat la seva confiança en què es mantingui l'acord de legislatura amb la CUP, aquests no ho tenen tan clar. Els cupaires, però, no volen "avançar-se als esdeveniments", perquè de moment no s'ha parlat amb els junters dels punts concrets.
Botran ha indicat que "no se'ns ha fet arribar cap esmena" i que, per tant, "no ens veiem obligats a donar resposta als no esmenants". Amb tot, ha volgut concloure amb una bateria de casos ja sota la Justícia, com el del regidor de Capgirem Vic, investigat per "incitació a la sedició".
Alguna celebració
No tot, però, són males notícies en les relacions entre els partits independentistes. Els anticapitalistes sí que valoren, en un altre ordre de coses, la creació per part del Govern d'un grup de treball que aborda el debat del deute públic. La diputada Eulàlia Reguant ha explicat que ha de servir per conèixer "què devem i a qui devem" i socialitzar-ho no només amb els grups sinó amb la ciutadania.
També hi ha hagut aproximació respecte a les pistoles Taser. La diputada Mireia Vehí ha celebrat que "per primer cop es porta a debat polític el tipus d’armament dels cossos de seguretat públics de Catalunya", si bé ha demanat que fins que d'aquest grup no se n'extreguin conclusions "cap Ajuntament o autoritat pugui fer-les servir en situacions ordinàries".