La impaciència per la taula de diàleg creix entre l'independentisme. La presidenta del grup parlamentari de la CUP, Dolors Sabater, ha avisat ERC que caldrà revisar "més aviat que tard" els 2 anys de marge que van pactar per a la taula de diàleg abans d'investir Pere Aragonès. Ara, les cupaires pressionen els republicans: "És evident que no esperarem als 2 anys, ja vam quedar que ho aniríem revisant i avaluant, que en aquests 2 anys s'aniria veient com avança la taula, i caldrà un replantejament més aviat que tard", ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio.
Dues estratègies en paral·lel
En l’entrevista, recollida per l'ACN, Sabater ha manifestat que la taula amb la Moncloa "només ha de servir per parlar d'autodeterminació i d'amnistia" i que, davant de la negativa del govern espanyol, caldrà "gestos clars" per part de Govern per reactivar l'estratègia independentista per preparar-se per a una "via unilateral" que preveu "segur". Ja a principis de mes, la diputada cupaire Eulàlia Reguant, va exigir des de la tribuna del Parlament que el Govern "prepari l'alternativa" des de "ja mateix" quan l'Estat es negui a un referèndum.
A més, Sabater ha recordat que van acceptar la taula de diàleg perquè ERC creu que "tindrà recorregut", però que això no vol dir estar de "braços plegats" durant els 2 anys de marge que es va establir en l'acord d'investidura entre els republicans i la CUP. Per això, la diputada de la CUP ha exigit al Govern una "reactivació" de l'estratègia independentista per preparar-se per "exercir l'autodeterminació". En definitiva, Sabater creu que s'han de fer les dues coses en paral·lel.
La CUP no hi assistirà
En referència al diàleg amb la Moncloa, la diputada de la CUP ha explicat que no assistiran a la reunió prèvia amb els grups per preparar la reunió bilateral prevista per al 2 d'agost, ja que aquesta trobada respon al "marc autonòmic". Sabater també ha avisat que a hores d'ara no està garantit el suport de la CUP als pressupostos de la Generalitat per a l'any que ve. "Han passat coses que ens han preocupat molt", ha argumentat, com ara el suport als Jocs Olímpics d'hivern, fet que considera un retorn a "models antics que es van demostrar fallits".
Sobre l'actuació del Govern, Sabater ha dit que de moment hi ha "molt bones paraules", mentre "els fets estan molt lluny". Sí que ha vist amb bons ulls, en canvi, que el Govern hagi decidit avalar a través de l'Institut Català de Finances (ICF) les finances imposades pel Tribunal de Comptes a la trentena d'ex-alts càrrecs de la Generalitat per l'acció exterior entre 2011 i el 2017, encara que hi hagués un "moment dubitatiu". "És el que toca", ha reblat.
No n'hi ha prou amb els indults
El mes passat, també en una entrevista a Catalunya Ràdio, Reguant va recordar: "Amb els indults i la taula de diàleg, on el govern espanyol es nega a parlar d'amnistia i autodeterminació, no es resol el conflicte". I per això exigeix que el Govern es negui a resoldre, de retruc, els interessos de Pedro Sánchez per seguir tenint el suport al Congrés dels Diputats: "I si això [els indults] ho fan per estabilitzar el seu govern a l'Estat, s'equivoquen. Esperem que la resta de forces independentistes també ho tinguin clar".
Per tot plegat, la CUP va avisar el president Aragonès: "Si la temptació d'Esquerra és pacificar aquests dos anys i esperar-se a una confiança absurda del PSOE s'equivocarà i hi haurà un embat de la gent contra el Govern. I aquí tothom haurà d'assumir les conseqüències i les responsabilitats polítiques d'això".