Nova ofensiva per acabar amb els correbous. La CUP i els Comuns, juntament amb la plataforma animalista 'Prou Correbous', han presentat aquest dijous al Parlament una proposició de llei que pretén actuar precisament sobre les modalitats més agressives d'aquestes pràctiques. Concretament, la voluntat és erradicar el bou a la platja (també conegut com a bou a la mar), el bou capllaçat i el bou embolat. Com han remarcat els partits, aquestes són les "pitjors" versions, ja que són aquelles en què l'animal pateix més. Però aquest ha de ser només un "primer pas" cap a l'objectiu final: acabar amb els correbous en totes les seves modalitats a Catalunya. "Hauríem volgut acabar amb tots, però veiem molts dubtes entre alguns partits i per això hem preferit fer aquest primer pas ferm", diuen els animalistes.
La iniciativa no tindrà un recorregut fàcil perquè compta amb certa oposició, especialment a les terres de l'Ebre, però les entitats afirmen que el 75% dels catalans està en contra d'aquestes pràctiques. A més, també creuen que gran part de la població més propera tampoc l'avala. "La majoria de pobles de l'Ebre, que és la regió més afectada, no fan cap espectacle amb bous ni hi participen. És mentida dir que a l'Ebre som protaurins", diuen. És per això que han interpel·lat directament els partits del Govern, ERC i Junts: "Confiem en el seu suport perquè en l'anterior debat que hi va haver a finals de 2019 ja van votar a favor perquè hi havia llibertat de vot". Així, reconeixen que aquestes formacions poden veure's influenciades per les seves alcaldies al sud de Catalunya, però demanen que no cedeixin a les pressions.
Des de la CUP, el diputat Dani Cornellà ha aprofitat per agrair la feina "valenta" de les entitats, i ha avisat que treballaran amb elles per acabar amb la pràctica en tot el territori. "Són les modalitats en què l'animal rep el maltracte més important només pel gaudi d'unes poques persones. A més, ha informat que volen que la proposta de llei al Parlament sigui de lectura única per tal que avanci "el més ràpid possible". Per part dels Comuns, el diputat Lucas Ferro ha recordat que l'aposta ja va iniciar-se durant l'anterior legislatura, però que es va acabar suspenent. "Ara, gràcies al compromís, reprenem la discussió". "Ja fa temps que lluitem contra això, i ja tenim la llei de regulació dels correbous. Ara fem un pas endavant i reduïm l'excepció".
El Parlament, conjurat des del 2019
Una dècada després de prohibir les corrides de toros a Catalunya, el Parlament ja va fer un pas el setembre de 2019, quan va aprovar comprometre's a eliminar també l'excepció que permetia que se segueixin organitzant correbous com a activitat lúdica en diverses festes populars. La iniciativa va comptar amb 50 vots a favor, 17 en contra i 61 abstencions. Es tractava d'una matèria especialment delicada que divideix els mateixos partits, com és el cas de Junts, Esquerra Republicana i el PSC, per la qual cosa les tres formacions van optar per donar llibertat de vot als seus diputats. Quan l'any 2010 la cambra catalana va liquidar les curses de braus, els grups impulsors van optar per incorporar aquesta excepció per calmar els ànims al territori.