Més crítiques. El reconeixement que aquest dilluns feia la Conselleria d'Acció Exterior a Jordi Pujol, convidant-lo a una taula rodona amb la resta dels presidents de la Generalitat, no ha estat acollit amb gaire alegria. Avui, la portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, ha puntualitzat que la presència de Pujol a aquell acte no canvia la relació de l'executiu amb l'expresident, al qual van retirar els reconeixements dies després que el 2014 confessés que durant anys havia mantingut diners ocults a l'estranger procedents d'una deixa. La convocatòria es va celebrar al paranimf de la Universitat de Barcelona, i va comptar amb la intervenció, a més de Pujol, dels presidents Artur Mas, José Montilla, Carles Puigdemont i Quim Torra.
Les queixes han vingut ara de diversos grups parlamentaris, també des del principal soci del Govern i aliat independentista. Així, el diputat de la CUP Xavier Pellicer ha valorat que amb la seva presència a l'acte es fa "un flac favor a la política catalana", i ha recordat que Pujol és una persona que, "com a mínim, té ombres de corrupció". És per això que ha valorat d'irresponsable i d'atac cap a les institucions catalanes la seva participació. Els cupaires, doncs, no han amagat el seu rebuig cap a l'expresident.
També els comuns s'han sumat a la reprovació. El portaveu dels liles, David Cid, ha considerat una "vergonya" l'acte. "No és raonable, no té cap mena de sentit que un defraudador confés participi en un acte de defensa del moviment europeu", ha dit. I no s'ha quedat aquí. El portaveu també ha exigit la compareixença de la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, perquè doni explicacions. "Fins i tot es va convocar d'un dia per l'altre sense informar el conjunt de persones que hi participaven", ha afirmat.
Cs se suma a la CUP i els comuns
Però els primers a pronunciar-se en contra del reconeixement de Pujol han estat Ciutadans. El líder dels taronges al Parlament, Carlos Carrizosa, ha criticat la figura de l'expresident, assegurant que "va posar les bases de la Catalunya dividida, empobrida i dominada pel nacionalisme". El diputat de Ciutadans ha anat més enllà, afirmant que, de Pujol, "s'acostuma a fer un balanç negatiu pel que fa a la corrupció, i positiu pel que fa a la seva política. "Doncs nosaltres fem un balanç negatiu de les dues coses", ha continuat.
El Govern, dividit
Entre les veus crítiques pel reconeixement que ahir va fer Exteriors de la figura de Pujol ha destacat la del portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián. "Està més a prop de Luis Bárcenas que de segons qui", ha dit. A més, ha indicat que la presència de Pujol "no suma absolutament res, i fomentem i participem en un blanqueig que no ens convé". La portaveu ha admès públicament que Aragonès havia estat convidat a participar-hi, però va rebutjar la invitació amb l'argument que era una trobada d'expresidents. "El rol d'Aragonès és diferent, és el president de Catalunya, si ha de parlar d'Europa, ho fa en diferents espais. No ho fa en una trobada d'expresidents", ha argumentat. Plaja ha insistit que la iniciativa va ser del Departament d'Exteriors i "cada departament té llibertat per organitzar els actes que consideri convenient".