El protocol sobre l'ús del foam i el préstec de 2,6 milions d'euros a la cadena de gimnasos DIR ha despertat l'interès de la CUP i En Comú Podem, que ja han registrat una bateria de preguntes per al Govern en funcions. Les qüestions sobre el protocol del foam van dirigides a la Conselleria d'Interior, liderada per Miquel Sàmper (Junts), i les del préstec al DIR a la d'Empresa i Coneixement, encapçalada per Ramon Tremosa (Junts).

Ja el mateix dia que els Mossos d'Esquadra van publicar el protocol sobre el foam, la CUP va reaccionar immediatament titllant-lo d'"insult" per a totes les víctimes de la resposta policial. Ara, en aquesta bateria de preguntes, els anticapitalistes plantegen qüestions molt diverses. Una d'elles són les identificacions prèvies que la policia catalana fa a les manifestacions.

El diputat Xavier Pellicer pregunta amb quin criteri es fa, com encaixa amb la jurisdicció del TEDH o quin tractament reben les dades recopilades, entre altres coses. Precisament, avui mateix la policia catalana ha identificat Pellicer en un desnonament que s'estava produint al barri de la Barceloneta. "La Conselleria d'Interior hauria de donar moltes explicacions de les actuacions policials als desnonaments", ha advertit la CUP.

El mateix Pellicer va carregar en roda de premsa contra el protocol publicat denunciant que no donava "cap eina per rastrejar o fiscalitzar l'ús" dels projectils de foam i les pistoles taser. També va exigir la seva prohibició.

Per la seva banda, els comuns han qualificat el document dels Mossos de "publicació parcial". Concretament han lamentat la "falta de publicació de les instruccions de bona part de les eines i actuacions policials, motiu pel qual han sol·licitat conèixer les següents informacions: les instruccions complertes sobre les pistoles taser, les defenses i les defenses extensibles, l'esprai de gas OC (gas pebre) i altres tipus de gas, el canó d'aigua, les diferents tipologies d'armes de foc i les actuacions en desnonaments.

El préstec al DIR

L'altre tema que mosqueja ambdues formacions és el préstec de 2,6 milions d'euros al DIR. Els anticapitalistes han preguntat quins han estat els criteris per atorgar el préstec participatiu de la línia d'ajuts per a la reactivació a aquesta empresa i també han demanat quins són els criteris específics de la línia i quines altres empreses s'han beneficiat dels ajuts.

El gimnàs de DIR Diagonal / Foto: ACN

A banda, volen saber quin és el "potencial tecnològic i comercial" que el Govern considera que té la cadena i les condicions específiques del préstec, com l'import, el termini, la carència i el tipus. La CUP també ha criticat "l'opacitat" de l'operació.

Per la seva banda, els comuns han preguntat pels criteris de l'Executiu a l'hora d'atorgar el 30% dels ajuts destinats a la reindustrialització a una empresa que no pertany al sector industrial. També han demanat conèixer quines empreses del sector industrial han quedat excloses de la línia d'ajuts d'Avançsa.

De fet, els comuns veuen "tracte de favor" en l'operació i han llançat la següent reflexió: "És de domini públic que Josep Pujol i Ferrussola és accionista de DIR i que la diputada de JxCat Pilar Calvo va ser directiva de l'empresa DIR de maig del 2002 a desembre del 2006". "Considera que hi ha hagut una relació privilegiada entre l'empresa DIR i la Conselleria d'Empresa i Coneixement?", han preguntat. 

El PSC també ha registrat preguntes al respecte.