Ho plantegen com un exercici de responsabilitat, no com un "mercadeig de cadires". A una setmana de la votació definitiva, la CUP insisteix a postular-se per la presidència del Parlament, per garantir, diuen, que sigui antifeixista i planti cara a les envestides judicials, ja siguin en relació al procés cap a la independència o amb lleis socials que, per exemple, serveixin per blindar el dret a l'habitatge. Així ho ha confirmat la diputada electa, Eulàlia Reguant, durant una compareixença aquest divendres. "La CUP està disposada a assumir la presidència del Parlament", i ho ha traslladat amb aquesta claredat "en totes les converses" amb les parts implicades en la negociació pel nou govern: ERC, Junts i En Comú Podem. 

Durant la seva intervenció, la líder cupaire ha anunciat que al llarg de l'última setmana amb aquestes tres forces, han pogut arribar a "compromisos ferms" per una moratòria de les bales de foam, que els Mossos no participin en desnonaments i que la Generalitat no es personi contra activistes. Unes demandes que eren clau per desencallar les negociacions i que, segons la CUP, han obtingut resposta. Ara bé, la direcció del partit recorda que el seu funcionament intern té els seus tempos. És a dir, que podria arribar a divendres només amb un acord per la Mesa, però sense haver lligat la investidura ni el nou govern. Precisament avui ERC i la CUP han activat els grups de treball sectorials conjunts per compartir la sortida social de la crisi. Seguiran traballant el cap de setmana. 

 

A Reguant l'acompanyava el portaveu del secretariat nacional, Edgar Fernández, que malgrat tot ha puntualitzat que com a "espai assembleari" no negocien "a base de quotes de poder". Els anticapitalistes engeguen aquest cap de setmana la segona ronda d'assemblees territorials per prendre el pols a la militància sobre com afrontar la fase final de les negociacions. El debat intern culminarà dimarts i no es preveu que el posicionament definitiu arribi abans de dijous. 

Els cupaires han estructurat les negociacions en dues parts. Sense passar la primera pantalla, ERC i Junts no haurien passat a la següent. Abans d'asseure's a parlar de propostes concretes en relació al full de ruta de la legislatura, exigien als d'Aragonès el compromís de treballar per desarmar els Mossos dels projectils de foam i apartar la Brimo dels desnonaments. Un cop els republicans han accedit a estudiar-ho, la CUP ha començat a obrir noves carpetes. Específicament sobre renda bàsica universal, regulació efectiva del lloguer i garantia del dret a l'habitatge, potenciar el sector públic i la industrialització i la transició ecològica del país. 

Anaven lents perquè anaven lluny

Un dels eslògans de campanya de la CUP que més van calar va ser aquell que advertia que "Anaven lents perquè anaven lluny". Durant la roda de premsa, els anticapitalistes han allunyat la possibilitat que s'arribi a divendres, el dia que es constitueix el nou Parlament, amb un acord global, com vol ERC, que vagi més enllà del repartiment de places a la Mesa del Parlament. "Anirem parlant a cada moment i mica en mica sobre com abordar la legislatura". 

Dit d'una altra manera, que tothom tingui clar que els processos de debat intern de la CUP requereixen el seu temps, i que la seva intenció és anar capítol per capítol i no aglutinar tots els fronts oberts -Mesa, investidura, govern i pressupostos- en un sol paquet. 

A la imatge principal, Eulàlia Reguant i Edgar Fernández. / ACN