L'independentisme ja es prepara per a la Diada de l'Onze de Setembre. Aquesta serà la primera en molts anys en què el moviment no té majoria al Parlament i sense un president de la Generalitat independentista. A banda de les tradicionals mobilitzacions de les entitats (el gran acte d'Òmnium al passeig Lluís Companys i la manifestació, enguany descentralitzada, de l'Assemblea), com cada any l'Esquerra Independentista (formada per la CUP, Arran, Endavant, COS, Alerta Solidària i el SEPC) ha organitzat els seus actes per celebrar la Diada Nacional de Catalunya, enguany posant el focus damunt l'antifeixisme.

"Donem molta importància a l'antifeixisme, a la lluita contra l'extrema dreta catalana. Reivindiquem un antifeixisme independentista", ha apuntat Júlia Portet, portaveu del SEPC en la roda de premsa per presentar els actes de la Diada, preguntada pels canvis respecte a les reivindicacions del 2023. Portet fa referència a Aliança Catalana, partit de Sílvia Orriols, que en les últimes eleccions va aconseguir dos diputats al Parlament. Havien de compartir el grup mixt, però una reforma del reglament de la cambra ha permès als anticapitalistes tenir-ne un de propi. Gemma Codina, membre del secretariat nacional de la CUP, ha anat més enllà i ha assegurat que s'ha d'impedir que l'extrema dreta catalana participi de l'11-S. "Cal reforçar la idea d'un independentisme popular i antifeixista que impedeixi que es normalitzi la participació de l'extrema dreta en els actes de la Diada", ha manifestat, com a portaveu de l'Esquerra Independentista.

Lluites compartides 

Per altra banda, Júlia Portet ha afegit que les manifestacions d'enguany no es limitaran a la lluita antifeixista i per la independència de Catalunya, sinó que també s'hi sumaran les reclamacions que s'han fet durant els últims mesos, posant el focus sobre les protestes contra la massificació turística i les mobilitzacions de la pagesia. 

"Fer-ho possible" el lema de l'Esquerra Independentista 

Amb el lema "Fer-ho possible", l'Esquerra Independentista ha presentat els seus actes per a la Diada. A banda de les mobilitzacions els dies previs, s'organitzaran manifestacions arreu del país el dia 11. A Barcelona, al matí se celebrarà el tradicional homenatge a Gustau Muñoz, al carrer Ferran, amb una manifestació posterior. A la tarda, tindrà lloc la manifestació anual, que començarà a la Plaça Urquinaona a les 19.30 h. A Girona, hi haurà un acte polític a les 12 h, a la Plaça del Vi. I a Reus i a Lleida també se celebraran manifestacions. Cal tenir en compte que la manifestació d'aquest any de l'Assemblea també serà descentralitzada, amb actes a Tarragona, Tortosa, Lleida, Girona i Barcelona.   

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!