La CUP i CSQP han presentat aquest dimecres esmenes conjuntes a la nova llei d’emergència habitacional que està redactant el Parlament. Les esmenes incorporen tres grans objectius: que l’habitatge sigui considerat “bé d’interès general”, que es reguli el concepte de “lloguer abusiu” i també el dret a l’ocupació d’habitatges en una situació d’emergència.

Els diputats Lluís Rabell (CSQP) i Joan Garriga (CUP) han explicat que la voluntat del Parlament és celebrar el debat final de la llei en el ple del 20 de desembre, per la qual cosa s'obren dues setmanes d'intenses negociacions entre els partits.

Partides obertes

Els diputats han incidit en la necessitat que la llei contempli que l’habitatge és un bé d’interès general. Rabell ha explicat que, si és així, els pressupostos haurien de fixar una “partida oberta” per donar cobertura a les necessitats que sorgeixin.

Lloguer abusiu

Un altre punt destacat és la introducció del concepte de “lloguer abusiu”: “Correm darrere els esdeveniments. Els ajuntaments ens diuen que se’ls ha escapat de les mans”, ha assenyalat Rabell, que també ha advertit, sobretot referint-se a Barcelona, que, si no hi posem remei, acabarem tenint barris de “pijus”.

“A Barcelona el tema és especialment greu. De cada 4 pisos oferts en lloguer, 3 depassen els 1.000 euros”.  

En aquest sentit, l'esmena dels grups planteja que es considerarà abusiu "el lloguer d'una finca urbana destinada a l'habitatge habitual que suposi per a l'arrendatari un esforç econòmic superior al 30 per cent dels ingressos de les llars del municipi on s'ubica".

Ocupació per necessitat

La norma també aspira a regular les ocupacions d'habitatges, facilitant que es converteixin en "habitatge habitual" de persones en situació d'exclusió residencial, o per combatre les màfies que els ocupen amb fins lucratius, han explicat els dos diputats.

Ajuntaments

Per la seva banda, Joan Garriga ha remarcat que la llei ha de donar instruments als ajuntaments per fer front a aquest gran problema: “són els qui estan en primera línia i han de recuperar la funció social de l’habitatge”.

Sancions

Garriga ha defensat que el millor instrument per desbloquejar la situació seria la sanció administrativa -per exemple, a els grans tenidors de pisos buits- però Rabell ha declarat que aquesta opció “és més un desig que una realitat” perquè l’administració no hi té competències. Tot i així, ha matisat que sí que hi ha determinades intervencions de les administracions locals per fer front o contenir algunes intervencions.

Una llei de consens

En qualsevol cas, tant la CUP com CSQP votaran a favor de la llei. “L’objectiu de les esmenes és millorar-la”, ha assenyalat Garriga. Els grups es reuniran dilluns i dimarts s’hauria de concretar el text de la ponència.