La presidenta del Parlament, Laura Borràs, va enviar una carta dilluns a membres d'altres cambres legislatives informant sobre l'embat que manté amb la Junta Electoral Central per preservar l'escó del diputat de la CUP Pau Juvillà. En aquest escrit, que s'ha fet públic avui, Borràs admetia que la JEC ja ha desposseït Juvillà de la seva acta de diputat. És un reconeixement contundent però tampoc d'una claredat extrema, ja que la pregunta sobre si Juvillà és o no diputat ha portat molta polèmica els últims dies. Ahir mateix el diputat de Junts Jaume Alonso-Cuevillas assegurava que el Parlament creu que segueix sent diputat però amb alguns condicionaments: aquells que topen amb la intervenció dels funcionaris, com ara seguir-li mantenint el correu corporatiu o pagar-li la nòmina. Aquesta tarda previsiblement se celebrarà a les 17 hores un ple per aprovar definitivament el dictamen que ahir es va aprovar a la Comissió de l'Estatut del Diputat per mantenir l'escó de Juvillà i la CUP demanarà que Juvillà pugui votar, segons han informat fonts de la formació a ElNacional.cat.

Juvillà, sobre qui plana una sentència no ferma del TSJC d'inhabilitació per no haver despenjat llaços grocs de la Paeria de Lleida quan era regidor, no és aquests dies a la Cambra catalana per problemes mèdics, i és que ahir va anunciar que té càncer, un fet que alterarà la seva presència a la Cambra, però malgrat això la CUP vol que Juvillà pugui exercir vot delegat i així ho demanarà. Els anticapitalistes presentaran la petició de delegació de vot —un tipus de votació que últimament es fa sovint per la covid, que restringeix la presència de diputats a l'hemicicle— en el ple que s'ha convocat aquesta tarda. Serà pocs minuts abans que comenci quan se sabran les delegacions de vot que s'han acceptat i, per tant, se sabrà si Juvillà la té o no. És una decisió que assumeix directament Borràs perquè des de la pandèmia s'ha agilitzat i no ha de passar per Mesa, expliquen fonts parlamentàries. Així doncs, l'admissió o rebuig d'aquesta petició evidenciarà si se'l considera diputat o no. En qualsevol cas, més enllà de la petició d'aquesta delegació de vot, Juvillà no votarà sobre aquest dictàmen —va fer el mateix al ple de desembre— ja que és una votació que l'afecta directament.

No ha estat convocat a la Junta

De moment, els serveis del Parlament ja no han convocat a Juvillà a la Junta de Portaveus i en aquesta, no hi havia la seva carpeta amb el seu nom, un material que hi és sempre en les sessions d'aquesta mena, han explicat fonts parlamentàries. Per tant, Juvillà no ha estat convocat i el seu material no hi era, un fet que incrementa els dubtes sobre si segueix o no sent diputat. Aquests dos elements, la convocatòria i el material, són tasques que han de fer els funcionaris, a qui ahir es va decidir preservar de la desobediència. En canvi, per la web del Parlament Juvillà encara és diputat, i la seva agenda indica que avui tenia a les 13.30 una reunió de la Junta de Portaveus.

Captura de Pantalla 2022 02 03 a les 15.31.08

Límit de la desobediència

Borràs ha convocat la Junta de Portaveus aquest dijous a les 13.30 hores com a avantsala de la celebració d'un ple en el qual es preveu donar llum verda al dictamen que van pactar ahir ERC, JxCat i la CUP, quan van acordar mantenir l'escó a Juvillà, desoint així l'ordre de la JEC, tot i que s'imposaven, com a "límit de la desobediència", no comprometre penalment els funcionaris. Aquesta decisió que s'escuda en els funcionaris no ha agradat gaire a l'independentisme, que ha considerat que per tot plegat estan sent gesticulacions

Tot indica que no hi haurà desobediència al Parlament perquè, malgrat aquestes actuacions d'aquesta setmana, encara ningú ha sapigut dir amb certesa si Juvillà és o no és diputat, després que la JEC, divendres de la setmana passada, retirés el seu escó i donés temps fins divendres d'aquesta a Laura Borràs per informar sobre com ha fet efectiva aquesta retirada. Així doncs, Borràs té temps fins demà. Enmig de tot plegat, la CUP s'ha ofert a ERC i Junts per presidir el Parlament ​i assumir les responsabilitats necessàries també a la Mesa per tal de garantir els drets del diputat Pau Juvillà i la defensa de la sobirania de la Cambra, així com assumir col·lectivament totes les decisions que poguessin tenir conseqüències judicials. Una proposta que segons la formació anticapitalista no ha estat acceptada.