La CUP ha denunciat aquest dimarts el veto per part de la Mesa del Congrés dels Diputats a una pregunta a Margarita Robles sobre Pegasus en la sessió de control que tindrà lloc aquest dimecres. Els anticapitalistes tenien la intenció de preguntar a la ministra de Defensa sobre la plantada del govern espanyol als eurodiputats que investiguen el Catalangate. L’organisme de la cambra baixa, però, els ha argumentat que la pregunta no és d’actualitat. Davant d’això, la CUP denuncia una actitud de censura per part de la Mesa, però fonts de l’organisme parlamentari expliquen a ElNacional.cat que es deu a una qüestió de terminis. 

Els anticapitalistes havien registrat al Congrés dels Diputats una pregunta sobre el corredor mediterrani, i divendres van decidir canviar-la i van presentar una sol·licitud de canvi per preguntar a Margarita Robles “com és de plena una democràcia que planta una missió del Parlament Europeu”. Fonts de la Mesa expliquen que els grups parlamentaris tenen termini fins dijous per presentar una pregunta per la sessió de control i fins al següent dilluns per canviar-la per una altra. Ara bé, aquest canvi de pregunta hauria d’anar relacionat amb algun tema d’actualitat que només hagi tingut lloc entre el dijous i el dilluns. És per això que l’organisme hauria negat als anticapitalistes fer una pregunta a Robles sobre Pegasus. 

La diputada Mireia Vehí ha considerat que aquest gest de la Mesa és un “escàndol”. “S’està utilitzant un argument formal per prohibir una pregunta”, ha denunciat des de la sala de premsa del Congrés dels Diputats. És per això que la parlamentària de la CUP ha denunciat que “el PP i el PSOE no tenen diferències ideològiques gaire substancials” pel que fa a la repressió de l’independentisme. De fet, Vehí ha lamentat que el Congrés no permeti fer aquesta pregunta quan té un diputat, el cupaire Albert Botran, que ha estat espiat pel programari Pegasus. Tot i això, la CUP ha decidit mantenir la pregunta sobre el corredor mediterrani que havia registrat prèviament perquè “és d’actualitat”.

La Mesa torpedina la funció de la sessió de control del ple del Congrés que consisteix, precisament, en el control democràtic per via parlamentària”, ha denunciat Vehí des del faristol de la sala de premsa de la cambra baixa. “Ho tracten com un incordi d’uns quants independentistes, en comptes d’entendre que és una qüestió que afecta els fonaments democràtics”, ha assenyalat la diputada de la CUP a Madrid. Les queixes de Vehí han arribat una setmana després que la comissió del Parlament Europeu que investiga l’espionatge amb Pegasus es quedés amb un pam de nas quan no va ser rebuda a Madrid per cap dels membres del govern espanyol.