L'acord de claredat no convenç la CUP. La diputada Laia Estrada ha expressat aquest dimarts que el plantejament del Govern parteix d'una "premissa fal·laç", que és que l'Estat s'avindrà a negociar i reconèixer el dret d'autodeterminació. "Això no passarà, és una realitat que hem d'assumir i no ens hem d'autoenganyar, sigui amb un govern del PSOE o un del PP", ha afirmat la cupaire. Des del punt de vista de la CUP, el pacte de claredat que ha posat al damunt de la taula el president Pere Aragonès "no té recorregut" i condicionen la seva participació a la taula de partits sobre aquest acord si és per "avançar cap a la independència" i per fixar "com impulsem una nova fase de confrontació" amb l'Estat.

Estrada ha recalcat que "tot el que sigui autoenganyar-nos no ens fa avançar" i, en aquest context, ha defensat que la proposta de la CUP passa per "forçar l'Estat a fer el referèndum". Segons la diputada, els passos a segur són "la defensa i conquesta de drets col·lectius", disposar d'un Govern i un Parlament "que superin els límits de les imposicions de l'Estat" —una fase per a la qual també cal organitzar-se "fora de les institucions"— i "disputar la sobirania a l'Estat en tots els àmbits". Laia Estrada ha afegit que "només una revolució democràtica que posi pressió a l'Estat pot obrir un procés de reconeixement internacional" i ha emplaçat a "reactivar el conflicte", malgrat que consideren que l'acord de claredat no és la via per assolir-ho. La CUP destaca que el referèndum és, a més, una "proposta avalada pel 80% de la ciutadania".

 

Crítiques per la gestió de la sequera i compliment del reglament amb el cas Borràs

La compareixença d'aquest dimarts del president de la Generalitat, Pere Aragonès, també ha pivotat sobre la preocupant situació de sequera que viu Catalunya. La CUP "comparteix" aquesta preocupació, però retreu al Govern que "convoqui cimeres d'última hora, aprovi mesures a cop de decret i convoqui una taula de l'aigua al juny". "Anem tard", ha alertat Laia Estrada. En aquesta línia, la diputada ha lamentat que l'executiu permeti omplir piscines aquest estiu finalment i que es doblegui "als interessos del turisme sense exigir a tothom les mateixes mesures". Tampoc comprenen que la pagesia "no sàpiga de quanta aigua disposarà" avui dia.

Sobre el cas de Laura Borràs, el secretari quart de la Mesa, Carles Riera, ha tornat a assenyalar que, a parer d'ells, la millor solució seria que la presidenta del Parlament suspesa dimitís, però afirma que és conscient que "això no es produirà". En tot cas, davant la previsió que la Junta Electoral pugui retirar-li l'acta i que els grups es mobilitzin per substituir-la, Riera ha fet una crida a la prudència i al compliment del reglament del Parlament: "El que haurem d'esperar és que hi hagi una sentència ferma. De la mateixa manera que vam ser rigorosos amb l'article 25.4 —que és el que va permetre suspendre-la—, ho hem de ser amb la resta d'articles". Per últim, el diputat ha volgut posar en relleu la reforma del reglament que han presentat conjuntament amb Esquerra Republicana per poder donar resposta, entre altres, a la delegació de vot de Lluís Puig, que aquest dimarts ha vist com el Tribunal Constitucional li tornava a anul·lar aquesta potestat. Carles Riera s'ha mostrat partidari de seguir comptabilitzant el vot del conseller a l'exili, tot i la sentència.