Endavant-OSAN, el sector més crític i amb més pes dins la CUP, amenaça de fer caure el Govern de la Generalitat si en algun moment "considera que les passes cap a la independència són en realitat caminar en cercles per perpetuar el processisme". El document és molt bel·ligerant amb CDC i en especial contra la figura d'Artur Mas, als quals desitjarien veure reduïts a un "paper subordinat". És l'únic partit citat en l'anàlisi.
La Mesa Nacional d'Endavant, a la qual pertanyen les diputades Anna Gabriel i Mireia Vehí, reconeix que la CUP té sobre la taula un "repte gegantí": si continuen sent "un instrument al servei de la classe treballadora" o si l’acord d'investidura es converteix "en un instrument de Convergència per sotmetre-la als seus designis i a la seva estratègia".
L'organització fa un balanç molt crític dels tres mesos de negociacions i també de les conseqüències de l'acord d'investidura per a la CUP.
La negociació
Endavant reconeix que la CUP va rebaixar d’entrada les seves "línies roges" per pactar. "Es va anar endinsant en una dinàmica negociadora que donava per bo el full de ruta de Junts pel Sí a 18 mesos, que rebaixava les pretensions del pla de xoc per respondre a l’emergència social al programa de JxSí, i que només plantejava, com a element de trencament amb el passat, el canvi de candidat a la presidència", detalla l'organització en el text.
També posa de relleu el "domini que la dreta catalana continua mantenint sobre bona part de l’anomenada societat civil, cosa que ha situat sovint la posició defensada per la CUP en el paper de dolent de la pel·lícula".
Tot i així, valoren com "una victòria" la resistència dels seus postulats. "Tota la maquinària de l’establishment sobiranista va fracassar en l’intent de fer agenollar la CUP i entronitzar el líder del processisme [Artur Mas]", posen de relleu en el document. Endavant, però, reconeix que cal fer autocrítica.
Anàlisi de l'acord
En aquest sentit, analitza allò que s’ha aconseguit amb l’acord:
-
- Trencar amb el lideratge suprapartidista que Mas havia anat treballant des del 9N i que era una de les claus del processisme i de la refundació del centredreta català. Malgrat que això ja no depèn d’ell, aquest lideratge pot reaparèixer fins i tot amb més força en funció del desenvolupament d’aquesta legislatura.
-
- Situar el discurs que denuncia i qüestiona el processisme en l’actual escenari polític.
-
- Aquest període de tres mesos ha aconseguit posar en evidència la direcció de l’ANC, que avui està, en bona part, al servei dels interessos de CDC.
També apunta el que no s'ha aconseguit per fer "avançar la situació en una direcció rupturista":
-
- Desplaçar CDC de la direcció del procés i situar-la en una posició subordinada respecte d'altres actors polítics.
-
- Imposar una agenda social mínimament oposada a les polítiques d’austeritat, malgrat que la debilitat de l’actual Govern permet entreveure la possibilitat d’aconseguir alguna victòria parlamentària puntual en aquest camp.
-
- Clarificar un camí efectiu cap a la independència real. Tot i el qüestionament del relat dels 18 mesos, no s’ha construït cap proposta alternativa que apunti en una direcció de desobediència, tot i l’aparició en el debat polític de conceptes com el referèndum unilateral.
En conclusió, Endavant creu que "l’acord no ha aconseguit desencallar la situació política en un sentit favorable per a un procés real d’independència". És més, considera que alguns aspectes de l'acord posen en perill part del capital polític acumulat per la formació. "Tot plegat fa que ara mateix sigui difícil rebatre fonamentadament la versió que diu que la CUP ha acabat cedint i renegant dels seus compromisos electorals", exposen.
A partir d’ara
Endavant avisa que l'acord pot tenir conseqüències profundes: "entenem que una interpretació d’aquest que faciliti el seguiment acrític de l’activitat del govern i del full de ruta de Junts pel Sí conduiria la CUP a la irrellevància política".
Per aquest motiu, creuen que l’esquerra independentista ha de considerar "paper mullat totes les clàusules de l’acord que explícitament estan destinades a humiliar la CUP i generar un relat que permeti maquillar el pas al costat que ha fet Artur Mas".
Afegeixen que "no podem acceptar clàusules imposades sota xantatge. L’esquerra independentista no pot acceptar cap tipus d’autocrítica imposada per la burgesia catalana. I encara menys admetem blanquejar la imatge de CDC i les seves corretges de transmissió al sí del sobiranisme."
En aquest context, consideren que la CUP ha d'assegurar per activa i per passiva que "mai s’afavorirà, per vot favorable o abstenció, mesures antisocials, destructores del territori o encobridores de la corrupció". I avisen que "la CUP té la clau per assegurar l’exercici efectiu de l’autodeterminació, i que en el moment en que consideri que les passes cap a la independència són en realitat caminar en cercles per perpetuar el processisme, farà caure el govern".