La CUP iniciarà pròximament una ronda de reunions amb entitats i moviments socials "per recollir propostes i plantejaments" i reforçar la seva posició a l'hora de negociar "amb la resta de forces polítiques". Així ho ha anunciat la seva cap de llista, Dolors Sabater, en una roda de premsa aquest dimarts en què també ha situat la formació anticapitalista com la "garantia del viratge cap a l'esquerra".
Aquest, doncs, és el primer pas de la CUP a l'hora de teixir l'estratègia que seguirà en les reunions que es preveuen amb ERC, JxCat i els comuns. "Considerem que la Generalitat ha de fer un gir de 180 graus", ha aclarit Sabater afegint que volen fer valer els seus nou diputats per condicionar la formació del futur Govern. "L'independentisme reclama polítiques més d'esquerres. La nostra proposta als partits és donar una resposta immediata a aquesta crisi", ha advertit.
Tot i reclamar aquest gir a l'esquerra, Sabater no ha descartat un pacte amb JxCat. A diferència dels comuns, els anticapitalistes posen com a condició per donar suport coincidir en "què es farà" i no "amb qui". A més, la cap de llista ha deixat clar en tot moment que en el "nou cicle" que defensen, volen ser "clau" en l'avenç "social i nacional". Aquest posicionament difereix força amb el plantejat per l'Institut Sobiranies -on hi ha exdiputats del partit com David Fernàndez i Anna Gabriel- que veta no només el PSC sinó també la candidatura de Laura Borràs.
Des de la CUP també s'ha confirmat una primera reunió amb ERC, proposada públicament per aquesta última formació, tot i que encara sense data concreta establerta. L'equip negociador que presentarà la CUP no serà "estanc" sinó que seran "ampli i variable" responent a la "realitat plural i diversa" de la candidatura, ha explicat el número 2 per Barcelona, Carles Riera. A banda, el partit preveu fer un consell polític ordinari el pròxim 27 de febrer, en què es parlarà dels resultats electorals però on no es prendran "decisions determinants".
Una història de vetos
Així doncs, mentre la CUP no veta JxCat, però sí que ho fa amb el PSC, els comuns es troben en la posició contrària, vetant la candidatura de Borràs i avalant la d'Illa. Precisament els de Puigdemont també veten els comuns i, evidentment, el PSC. Tot i que avui mateix el secretari general del partit, Jordi Sànchez, s'ha obert a acceptar la formació lila "si ells acaben acceptant una proposta independentista".
Al mig podríem dir que es troba ERC, que proposa des del principi de la campanya un Govern "de via àmplia" amb JxCat, la CUP i comuns. Ara bé, a causa del veto creuat entre els de Borràs i els d'Albiach, sembla una gesta impossible.