La CUP continua pressionant ERC per derogar el decret de les energies renovables en les seves negociacions per ampliar l'acord d'investidura. A més, els anticapitalistes volen que mentrestant s'apliqui ja una moratòria del mateix decret, tal com van acordar en el seu pacte per a la investidura de Pere Aragonès.

Així ho ha exposat aquest dimecres la diputada Laia Estrada en roda de premsa des del Parlament, on ha pressionat el Govern en funcions perquè apliqui la moratòria per tal d'evitar que els projectes que permet aquest decret segueixin tirant endavant. 

En aquest sentit, Estrada ha reconegut que si bé l'acord no contempla encara derogar el decret, sí que contempla fer una nova llei de transició energètica abans del 2022, per la qual cosa "no tindria sentit que mantinguéssim el decret". 

Preguntada sobre la posició de Junts, Estrada ha assegurat que no han parlat amb profunditat sobre aquest tema ni sobre "qüestions programàtiques". Ha lamentat que els de Carles Puigdemont no els van respondre de manera detallada les seves propostes.

"Malestar arreu del territori"

Estrada i l'exdiputada Natàlia Sànchez han denunciat que el decret "té moltes mancances" i ha provocat "molt malestar arreu" de Catalunya perquè es va fer "d'esquena al territori". En aquest sentit han denunciat que és un decret fet sense escoltar els experts, regit "per criteris economicistes" i que "obre la porta a la liberalització de les renovables". Sobre això han recordat que, per exemple, el 65% de la potència eòlica està en mans de "les empreses més contaminants" i han posat exemples com Naturgy i Iberdrola.

Estrada també ha lamentat que des del Govern s'havien fet promeses al territori relacionades amb expectatives econòmiques basades en el turisme rural que amb aquest decret quedaran "trinxades". "Alguns dels partits que ara se n'adonen del que hi ha darrere del decret haurien de demanar disculpes", ha etzibat amb contundència afegint que la seva formació ja ho va advertir, sent l'única en votar en contra quan l'exconsellera Àngels Chacón el va impulsar.

Els anticapitalistes proposen, doncs, fixar-se en models com el d'Alemanya i citen mesures com "aproximar la producció als centres de consum i aprofitar els espais ja alterats per l’activitat humana inclosos en la Llei de Canvi Climàtic aprovada per Parlament". La diputada també ha fet una crida a participar a les mobilitzacions convocades aquest cap de setmana a diversos indrets dels territoris afectats per exigir "una implantació de les energies renovables real, local i participada".

 

Imatge principal: La diputada de la CUP Laia Estrada / ACN