Carles Puigdemont i Junts per Catalunya han anat insistint en les seves possibilitats d'arribar a la presidència de la Generalitat amb els vots dels partits independentistes i la indispensable abstenció del PSC de Salvador Illa, tot i que en els últims dies han proposat que el socialista es presenti primer a la investidura. Després de la seva reunió amb Josep Rull, president del Parlament, la líder de la CUP, Laia Estrada ha demanat al president Puigdemont que "deixi de fantasiejar amb possibilitats que no són factibles" en referència a la seva investidura amb l'abstenció dels socialistes. En aquest sentit, ha afegit que en l'hipotètic cas que això es convertís en realitat, el seu Govern no seria llavors per fer avançar nacionalment el país i el seu procés d'independència, sinó per fer "polítiques autonomistes". Per tot plegat, Estrada ha traslladat a Rull que cap dels dos candidats compta amb el suport dels quatre diputats de la CUP de cara a una investidura la setmana vinent.
Els cuparies han estat molt crítics amb el PSC durant les últimes setmanes. Ja en la campanya electoral van deixar clar que Salvador Illa en cap cas tindria els seus suports per arribar a la presidència de la Generalitat, una idea en què aquesta tarda ha insistit. Tampoc no els té Junts (tot i que si que aquest partit va comptar amb els suports dels anticapitalistes per presidir la Mesa del Parlament), a qui li retreuen que comparteix programa econòmic amb els socialistes: "És una formació que ha posat sobre la taula plantejaments com la rebaixa d'impostos als més rics, que necessàriament comportaria haver de retallar en serveis públics", ha lamentat, retraient-los també que rebutgessin un decret d'habitatge "de mínims".
De moment, sense grup propi
Els quatre diputats que va aconseguir la CUP el 12 de maig són insuficients perquè aquesta formació pugui tenir grup parlamentari propi al Parlament. Això vol dir que, de moment, formarà part del grup mixt a la cambra catalana, en el que també hi haurà els dos diputats d'Aliança Catalana. Des de la CUP havien deixat clar que volien evitar que es donés aquesta situació i que han mirat d'evitar-ho negociant amb altres partits, però en aquest moment s'ha pogut arribar a cap acord que els permeti tenir un grup propi al Parlament: "Ens incomoda profundament haver de compartir el grup mixt amb una formació feixista i estem explorant diferents possibilitats per veure si podem conformar grup propi. Si finalment no és possible, tampoc no serà cap drama", ha apuntat Estrada.
Al Parlament, quan un diputat abandona el grup amb el qual s'ha constituït al Parlament passa a ser no adscrit i no es pot afegir a un altre. Així, en el cas que ERC o Junts cedís un diputat a la CUP per evitar formar part del grup mixt amb el partit de Sílvia Orriols, aquest no es podria canviar un cop iniciada la legislatura. Això complica la situació. La data límit perquè es constitueixin els grups és aquest dijous a la nit i des d'ERC, que ja han configurat la direcció, han anunciat que no el registraran fins llavors.