El mateix dia que Junts i PSOE han anunciat el seu pacte per a la investidura de Pedro Sánchez després de setmanes d’intenses negociacions, el Parlament de Catalunya ha debatut la possibilitat d’engegar els mecanismes per la redacció d’una llei per celebrar un nou referèndum d’autodeterminació a Catalunya a proposta de la CUP. I els anticapitalistes s’han quedat sols a la cambra catalana defensant aquesta possibilitat, ja que tant ERC com Junts, i també els comuns en dos dels punts dels quatre punts de la moció, s’han abstingut. El PSC, en canvi, ha votat en contra de tots els punts amb PP i Vox, mentre que els diputats de Cs no han votat. El debat de la moció s’ha aturat després que Vox hagi presentat una petició de reconsideració a la Mesa, ja que en el text de la CUP hi havia tres errors ortogràfics, però ha estat rebutjada.
La diputada Monserrat Vinyets ha estat l’encarregada de presentar la moció que reclamava constituir una ponència redactora conjunta, d’acord amb el reglament del Parlament, per fer un text de la proposició de llei del referèndum d’autodeterminació com a pas previ a la seva celebració abans que acabi la legislatura actual, que, si el president Aragonès esgota, s’allargarà fins a principis del 2025. La moció rebutjada al Parlament també inclou la necessitat d’internacionalitzar el conflicte per reclamar la seva resolució democràtica i que, un cop aprovada la llei, “iniciar els debats per garantir-ne la realització”.
ERC reclama receptes diferents per a un nou referèndum
Vinyets ha justificat la presentació d’aquesta moció en aquest context actual, ja que, dos anys i mig després de la investidura de Pere Aragonès, ha lamentat que “mai arriba el moment oportú”, per culpa de la pandèmia, però també per la repressió que exerceix l’Estat sobre l’independentisme “que ens fa recular i ens paralitza”. “Alguna vegada haurem de tirar endavant, no ens podem quedar sempre a la casella de sortida”, ha assenyalat la diputada de la CUP. Amb tot, aquestes explicacions no han convençut els altres dos partits independentistes, que s’han abstingut en la votació.
Per un costat, el republicà Jordi Orobitg ha començat la seva intervenció avançant que el partit no votaria favorablement a la proposta de la CUP, recordant que ja es va fer una llei de referèndum el 2017, que va emparar l’1-O, tot i que “malauradament aquest no va venir seguit de la independència”. Per Esquerra, llavors, aquesta proposta està “descontextualitzada”, ja que si bé podria tenir sentit el 2017, avui en dia no és així: “La realitat ens porta a entendre que hem de seguir passes diferents”, ha reflexionat el diputat, que, això sí, ha advertit que el referèndum és “irrenunciable”. Des d’ERC han aprofitat l'ocasió per treure pit de l'acord arribat amb el PSOE ara fa una setmana, que entre altres coses recull la continuïtat de la mesa de negociació i “el reconeixement explícit del conflicte que s’ha de resoldre democràticament”, a banda d’una “llei d’amnistia per negociar amb igualtat de condicions”.
L'1-O, a la paperera de la història?
En canvi, per part de Junts, l'encarregada d'avançar l'abstenció ha estat la portaveu, Mònica Sales, i ho ha fet tot lamentant que aquesta proposta de la CUP per començar el camí cap a un nou referèndum es faci en una moció “emparada en l’acord de claredat”, quan fa només unes setmanes, en el Debat de Política General tots dos partits el van criticar durament. “No podem acceptar un acord de claredat sense el suport del Parlament”, ha insistit la juntaire, tot i que després Vinyets li ha deixat clar que si l’abstenció de Junts es devia a les referències a aquesta aposta de Pere Aragonès, les haurien eliminat.
Salas, que ha reconegut compartir amb la CUP l’objectiu de la independència, però no l'estratègia, ha remarcat que el seu partit no entén el perquè de la moció, quan la llei del referèndum ja va ser aprovada el 2017. “Si volen llençar l’1 d’octubre a la paperera de la història, no comptin amb nosaltres”, ha reivindicat Sales, fent referència a una de les proclames més habituals dels cupaires, ja que per Junts, “només un referèndum acord amb l’Estat el pot substituir”.
El PSC celebra l'abstenció de Junts i ERC
Els comuns s’han sumat a l’abstenció de Junts i ERC en dos dels punts de la moció, mentre que en els restants, que reclamaven la constitució de la ponència redactora de la conjunta i iniciar els debats per la realització de la llei, s'ha posicionat en contra. El seu portaveu, David Cid, ha tret pit , però, que el partit sempre ha tingut dins els seus objectius un referèndum pactat amb l’Estat per a resoldre el conflicte polític: “Ens vam presentar amb aquesta proposta a les eleccions generals del 2023, tothom sabia que estava votant a Catalunya”, ha rememorat Cid sobre unes eleccions en les quals els comuns van quedar segons en nombre de vots, per davant de Junts i ERC.
En canvi, el PSC, que va votar a favor de la petició de reconsideració de Ciutadans, ha titllat d’error la proposta de la CUP, darrera de la qual consideren que hi ha una “intencionalitat política” degut al moment polític en el qual es troba l’Estat. En canvi, ha celebrat que tant Junts com ERC s’hagin allunyat de l’estratègia dels cupaires en aquest sentit, ja que, “la majoria de Catalunya, també els independentistes”, no està en la celebració d’un nou referèndum.